Druivenjam en druivensap


Druiven geven elk jaar veel oogst.  Wij hebben kleine blauwe druiven die van zichzelf niet zo zoet zijn, en ook nog eens grote pitten hebben.  Ik weet niet welk ras.  Van druiven kun je ook jam maken met geleisuiker, maar dat wordt echt een soort gelei.  Dat komt omdat je de druiven door een draaizeef moet halen om de pitjes uit het sap te halen.  Wat dan overblijft is gelei die min of meer vloeibaar is.  Het recept voor druiven jam staat ook op het geleisuiker: per 900 grams vruchten een kilo geleisuiker.  De jam is natuurlijk wel lekker als vulling in een cake.

Als je niet al te veel druiven hebt is het een beter alternatief om druivensap te maken.  Je kookt de druiven een paar minuten met gewone kristalsuiker (2 delen druiven, 1 deel suiker, of meer als het zoeter moet) en je hebt lekker sap voor op de vla of yoghurt.  Met ‘gelei suiker speciaal’, de pakjes van 500 gram, kun je hetzelfde doen.  Het wordt dan dikker en langer houdbaar.  Heerlijk op de vla of in de yoghurt.  Voor alles wat je wilt bewaren is het belangrijk  om de jampotjes eerst 5-10 uit te koken en dan op z’n kop te laten staan tot de hete jam/gelei erin kan.