Pruimenjam


Geleisuiker is te koop in twee varianten: kilopakken om met 1 kilo vruchten te mengen, en 500 gr pakjes geleisuiker speciaal om met 1250 gram vruchten te mengen.  Onze ervaring is dat de jam die met de kilopakken wordt gemaakt wat dikker wordt.  Voor pruimenjam is dat een voordeel.

Onze versie is dus:  Maak pruimen schoon, maximaal twee kilo per keer.  Het is niet nodig de pruimen in kleine stukjes te hakken, pitten eruit en in 2-4 stukken per pruim is genoeg.  Dan heeft de uiteindelijke jam wat meer vruchtenstructuur.  Meng de pruimen met evenveel (VanGilse) geleisuiker, en kook de jam volgens het recept op het pak.  Met een scheut rode port en/of een theelepel speculaaskruiden wordt het nog lekkerder.

Als je jam lang wilt kunnen bewaren dan moet je de lege potjes vooraf goed uitkoken (5-10 minuten in kokend water).  Volgens het pak is de jam dan een jaar houdbaar, maar onze ervaring is dat 2 jaar ook goed gaat.