The Last Crusade: The Epic Voyages of Vasco da Gama


Nigel Cliff beschrijft de reizen van Vasco da Gama in de context van hun eigen tijd.  Hij plaatst ze in het kader van de strijd tussen Islam en Christendom.  Het doel van de Portugese koning was om met de rijkdommen van het Oosten een nieuwe en beslissende kruistocht te beginnen om Jeruzalem te bevrijden.  Dat lukt niet, maar Portugal wordt wel de wereldmacht van zijn tijd.

Het boek schets het wereldbeeld uit het einde van de vijftiende eeuw.  Europa was in opkomst, Venetie en Alexandrië zijn grote handelssteden die leven van de handel tussen Europa and Azië.   Portugal zoekt naar een zeeroute naar Azië om Afrika heen, en Vasco da Gama is de eerste die India bereikt.  Al snel varen tientallen schepen heen en weer, en dat is al voldoende het einde in te luiden van Venetie, Alexandrië en veel Arabische steden.  Als je ziet hoeveel scheepvaart er nu is, is dat een wonderlijke gedachte.

Echt zachtzinnig ging het niet in de die dagen, het boek gaat daar ook uitgebreid op in.

Al met al een intrigerend boek.