The Solar Economy


The Solar Economy, discount Renewable Energy for a sustainable global future, door Hermann Scheer, uit 2002. Er zijn veel boeken die uitleggen waarom de wereldeconomie binnenkort zal instorten door hetzij een gebrek aan energie of een teveel aan CO2.  Er zijn veel minder boeken het probleem van de andere kant benaderen: hoe kunnen we onze samenleving zo inrichten dat we überhaubt geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben.  Herman Scheer beschrijft in dit boek welke technieken beschikbaar zijn en ook welke transitiepaden bewandeld kunnen worden.  Hij schetst een beeld van een meer lokaal werkende economie, met meer recycling, veel lagere energieconsumptie, en veel minder stress voor de mensheid.  Bijna arcadisch.

In een tijd waarin de overheid miljarden stopt in het stimuleren van de economie, en waarin Rusland met de gaskraan speelt, een goed boek met tips voor investeringen zou ik zeggen.

Er is ook een nieuwer boek “Energy Autonomy: The Economic, Social & Technological Case for Renewable Energy” dat nog op mijn verlanglijstje staat.