Plug-in Hybride auto’s


Het aanbod van plug-in hybride auto’s wordt op dit moment snel breder.   Toen ik 16 jaar geleden mijn voorlaatste auto kocht, dacht ik dat het mijn laatste benzine auto zou zijn.  Maar vier jaar geleden was een electrische auto niet aan de orde, de enige optie was een Prius, en die was toen in elk geval te klein.

Nu komt er snel meer keuze in de categorie ‘plug-in hybride’, auto’s die voldoende accu capaciteit hebben om een redelijk aantal kilometers (20-50) op alleen de accu’s te kunnen rijden.   In Nederland hebben deze auto’s als overeenkomst dat je geen bijtelling hoeft te betalen.  Bovendien krijgt het bedrijf belastingkorting.  Voor een BV is dat niet zo heel veel, maar voor ZZPers kan dat oplopen tot meer dan 50%!

Al met al voldoende reden voor mij om me er eens goed in te verdiepen.  Ik kijk nu naar de Toyota Prius Plug-in, de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volvo V60 Plug-in.  De Opel Ampera is ook een mooie auto, maar de kleinste van de set en voor mij valt die daarom af.

Hoewel al deze auto’s als plug-in hybride in dezelfde categorie vallen zijn ze technisch heel verschillend.

De Prius Plug-in een een Prius met veel grotere set accu’s.  De Prius gebruikt de electromotor alleen bij relatief lage snelheden, tot ca 80 km/u in de Plug-in versie.  Voor hogere snelheden, en als de accu’s leeg zijn, wordt een 2.0 benzine motor gebruikt met een CVT transmissie.  Ik heb gereden met de Plug-in Prius, en de auto rijdt soepel en comfortabel.  De accu’s worden tijdens het rijden alleen geladen met rem-energie, een paar honderd meter per stoplicht.  Dat telt best op bij het stadsrijden.  De Prius heeft bewezen een betrouwbare auto te zijn, en ik verwacht dat de Plug-in dat ook zal zijn.

De Outlander PHEV is ontworpen als volledig electrische auto.  Deze auto heeft twee electrische motoren die voor- en achteras apart aandrijven in een 4WD systeem.  Er is ook een benzine motor die de accu’s kan opladen, en die wordt gebruik om bij hogere snelheden (tussen de 55 en 125 km/u, afhankelijk van de omstandigheden) de assen aan te drijven.  Het ontwerp is hier anders: er is geen startmotor, geen versnellingsbak en geen dynamo. De benzine motor kan de accu’s ook al rijdende opladen tot 80%.  De Outlander is wel te bestellen, maar wordt pas in de zomer van 2013 geleverd.  Tot nu toe heb ik maar een rij-impressie gevonden van www.autocar.co.uk, de nodige technische informatie staat op www.deautoavenue.nl, en een korte impressie van de Telegraaf.

De Volvo V60 Plug-in gebruikt weer een ander principe.  Hier een combinatie van een electrische motor op de achteras en een dieselmotor met een conventionele automaat op de vooras.  In de review op www.autoblog.nl staat een uitleg, die er op neer komt dat een langzaam startende diesel in combinatie met een electromotor lastiger te tunen is.  Het voordeel is wel dat de diesel zuinig (en krachtig) is als op de motor wordt gereden: optrekken tot 100 km/u in 7 seconden en een maximum snelheid van over de 200 km/u.  Dat klinkt niet als het design point voor een zuinige auto, maar het is leuk in Duitsland.  De Volvo wordt op zijn vroegst in het najaar van 2013 geleverd als je nu bestelt.

De Volvo en de Mitsubishi beschikken ook over standverwarming, waarmee het mogelijk is om de auto voor te verwarmen met ‘walstroom’ voor vertrek.  De Prius heeft dat niet, en in de praktijk betekent dit dat de Prius altijd de eerste minuten de motor aan moet hebben om warmte te produceren voor het ontvochten van de voorruit.  Je kunt de airco niet gebruiken zonder de benzine motor te laten draaien.  Bij de Mitsubishi spelen dat soort overwegingen ook denk ik, daar staat dat de benzine motor bijspringt bij hogere snelheden, afhankelijk van de omstandigheden tussen de 55 en 125 km/u.

Een overweging is ook het aantal verkochte auto’s: er rijden al miljoenen Prius-sen rond, maar plug-ins zijn er nog niet veel, misschien twintigduizend   Volvo heeft afgelopen jaar een aantal auto’s gemaakt, voor Mitsubishi begint de productie pas in 2013.  Het is nog experimenteel, daarom natuurlijk ook de 0% regeling in Nederland.

, ,