Prius: eerste keer tanken


Stroom tanken met de Prius Plug-in

Ik heb nu 833 km gereden met mijn Prius Plug-in.  Het is een hele zuinige auto, maar om echt electrisch te kunnen rijden moet je wel wat compromissen sluiten.  Als je de verwarming aanzet, of als je te hard optrekt, start de motor toch.  Maar met enige ervaring lukt het me om helemaal electrisch te rijden, van Leiden naar Zoetermeer zonder dat de benzinemotor is gestart.  Je kunt dan niet harder dan 80km, maar dat hoeft ook niet op dat traject.  En als de helling van viaduct opgaat moet je even niet te veel gas geven.  Na 15 km zijn de accu’s leeg.

Het resultaat is dan een hele stille rijervaring, en een zeer gering benzine verbruik: 1:29 als je de stroom niet meetelt, 1:21 als je de stroom wel meetelt.  Best wel bijzonder, 2 tot 3 keer (!) zuiniger dan mijn vorige diesel.  En de stoelverwarming kan wel aan, dus echt afzien is het niet.

De berekeningen daarbij: ik heb 28.7 liter getankt (51 euro), ofwel 833/28.7 dat is 1:29!   De CO2 uitstoot daarvan is 28.7 liter * 2.4 kg = 68.88 kg.  De uitstoot is daarmee 68.88 kg / 833 km = 82 gram/km.   Niet helemaal de 49 gram die uit de testcyclus komt dus, hoewel ik niet weet of ze dat ook zo uitrekenen.

Dan tel ik de stroom niet mee.  Ik laad de auto met Eneco windstroom (thuis en op kantoor) dus dat klopt in zekere zin wel.  Maar het voelt niet eerlijk.  Op het traject is 54 kWh gebruikt (kost ca 13,50 euro), in een gemiddelde centrale levert dat nog eens 27 kg CO2.  De uitstoot is daarmee 115 gram/km.

Als ik de laadstroom op basis van CO2 uitstoot van een gewone centrale omzet in benzine, dan is het ruim 11 liter benzine.   Dan is het gebruik precies 40 liter “energie” voor 833 km, ofwel 1:21.  Nog steeds zeer indrukwekkend.

Mijn vorige auto reed ongeveer 1:11 met diesel.  Voor dit traject dus 75 liter diesel, ofwel 196 kg CO2, dat is 236 gram/km.  Twee of drie keer zoveel dus!

De ervaringen op internet lezend zouden de getallen nog wat beter moeten worden als het weer warmer wordt; de accu’s werken dan net wat beter.

,