Villa Romana


Na drie dagen moeten we weer vertrekken, naar de Villa Romana, een oud buitenhuis van een Italiaanse familie dat nu als hotel is ingericht.  Het is een flinke rit, we doen er bijna 6 uur over.  Als we in de buurt van Chitre komen, zien we een heel ander Panama: een relatief moderne stad, grote mall in Amerikaanse stijl, en veel drukkere wegen.  Heel anders dan David en Santiago, waar we eerder zijn geweest.

Villa Romana is ook heel anders dan de Seagullcove lodge; er ligt veel bouwmateriaal op het terrein, het is nogal verveloos, en de serveerster werkte er al drie dagen, en het ‘management’ werkt langs elkaar heen.  Vergane glorie, maar ook een bouwplaats. Wie weet wordt het weer wat.

Het hotel ligt mooi op kliffen van de oceaankust.  Vanuit ons raam zien en horen we de branding.  De reservering is hier inclusief ontbijt en diner, om 19:00 worden we verwacht.  Er staan twee tafeltjes gedekt, we kiezen er eentje.  De serveerster is uitermate vriendelijk, wil graag Engels leren, maar is vooral heel onervaren.  Elly leert haar hoe je in glas een waxine lichtje kunt laten branden.

Ter afsluiting van het diner krijgen we sambuco van haar, maar dan de hoeveelheid van een glas wijn.  Wel lekker.

Na afloop van het diner koelen we even af in het zwembad.  Er komt dan een taxi om vier mensen op te halen: de manager, de kok, de serveerster en nog een dame.  We hebben het rijk alleen, samen met (denken we) nog een ander stel.

De tweede dag verkennen we de omgeving van Villa Romana met de auto: het dorpje Pedasi met leuke huisjes maar verder niet veel bijzonders, de stranden en nieuwe ‘developments’ in de buurt en daarna het het landelijke zuidwesten.  Daar zijn heel weinig wegen, en het is heel droog.

Er zijn een aantal teakkwekerijen (duurzaam hout), maar het meeste land is arm grasland met een enkele magere koe.  Een van de weggetjes zou naar een strand voeren, maar het houdt op bij een boothelling.  Daar zijn vissers bezig om hun vangst te verkopen aan een handelaar.  ’s Avonds eten we weer bij Villa Romana.  Een eenvoudige doch voedzame maaltijd.

[wowslider id=”25″]

,