SSB Radio


Dit jaar hebben we nog helemaal niets geschreven over onze boot.  “Puzzle” is er nog steeds, maar we hebben nog weinig gevaren.  We zijn wel een aantal weekenden aan boord geweest om te poetsen en alles weer op orde te brengen, maar tot nog toe maar een vaarweekend.

Het project van dit jaar is het installeren van een SSB radio.  Met zo’n radio kun je over hele lange afstand communiceren met andere radio bezitters.  ’s avonds kan het bereik wel 10.000 km zijn!  Voor ons is het nu een manier om op zee weerkaarten te kunnen ophalen, (kleine) emailtjes te versturen en misschien ook wel praten met andere zeilers.

Hoewel de boot was voorbereid op zo’n radio heeft het toch nogal wat voeten in de aarde.  De zender is best groot, en past niet in het instrumentenpaneel bij de kaartentafel.  Na het nodige passen en meten hebben we besloten de SSB in te bouwen bij de marifoon, in wat voorheen een opbergvak was.  Dat is nu een stuk kleiner geworden…

mHet maken van een bodemplaat was nog het meeste werk.  Maar met een dagje passen en meten kwam er een leuk resultaat uit.

Inmiddels is de radio ingebouwd.  Het is een ICOM 7200 geworden met een Pactor USB modem. Het aansluiten heb ik laten doen door Tijssen Elektro uit Zierikzee.

Ik kan nu met de radio berichtjes versturen (zelfs posten op deze site) en weerfaxen ophalen, het werkt dus allemaal.  Alleen is het achterstag nog niet ideaal als antenne.  De isolator zit heel hoog, waardoor de toevoerkabel te lang is.  Het werkt wel, maar het kost zo veel extra vermogen. Dat laten aanpassen is weer de volgende klus.

 

 

, ,