Texel


Onze eerste stop op weg naar de Oostzee is Texel geworden.

We hadden een plan gemaakt om een lange tocht te maken naar het Kieler kanaal, met misschien een tussenstop op de Duitse wadden.  Na een paar dagen harde wind was de voorspelling voor maandag minder wind, W tot NW 15 knopen.  Met een westen wind kun je makkelijk naar de Wadden varen, met een NW wind kun je dan makkelijk richting Duitse Wadden.

Het begon allemaal voorspoedig met de planning.  Weliswaar was het niet warm met een fijne miezerregen, maar de wind was goed en we waren snel bij de Maasmond.  Richting Scheveningen liepen we 10 knopen over de grond, dat is hard voor onze boot.  Maar de wind was inmiddels WNW, en om de hele kust af te zeilen is dat nogal hoog.  Het kan wel, maar op golven van 1 tot 2 meter hoog is aan de wind zeilen niet zo comfortabel.

De boot deed het uitstekend, we liepen 7 tot 8 knopen door het water, de stuurautomaat deed het goed, en de windgenerator kon de energie daarvoor makkelijk leveren.  Allemaal volgens ons plan.  Het enige probleempje was dat de bemanning van die koers zeeziek werd.  Zelfs Elly werd wit en kreeg het koud.

Bij Den Helder hebben we besloten naar binnen te gaan, om bij te komen op Texel.  Dat hebben we vandaag (dinsdag) gedaan.  Vogeltjes fotograferen, Gilbert en Elly hebben een rondje gefietst en Jason heeft zijn computer wat aandacht gegeven.  Texel is wel een mooi eiland.  Heel anders dan de polders bij ons.   Boerderijen met puntdak, veel natuurbeheer met bloeiende bermen en grasvelden.

DSC_1462 Met Puzzle op de Wadden

Maar ook schapenweitjes met Engels aandoende muurtjes, dat kende ik ook niet.

DSC_1498 Met Puzzle op de Wadden

Vlakbij de jachthaven is een kolonie visdiefjes, maar daarover in een aparte post meer.

Morgen doen we het nog rustig aan met een binnendoor tochtje naar Vlieland over het wad.  Dat is ook nog 5 tot 6 uur varen, met een boot gaat het niet zo snel.

,