Vlieland en de wantijen


Vanuit Texel zijn we over het wad naar Vlieland gevaren.  Dat is een tocht van zo’n 6 uur over een wantij: met opgaand tij vaar je het wad op naar een plaats waar de vloedstromen van twee kanten samenkomen (het wantij) en dan met afgaand tij weer richting het volgende eiland.   Het moment van hoogwater bepaalt dus wanneer je kunt zeilen. Van Texel naar Vlieland is de route over het wad korter dan over zee, case en ook een stuk rustiger.  Zo rustig dat je rustig kunt facebooken op het gangboord.

DSC_1763
Met Puzzle op de Wadden

Leuk van deze tocht was dat we vrijwel het hele stuk onder zeil konden doen.  Dat is best bijzonder, want je moet de geultjes volgen, er is geen ruimte om te kruisen.

Vlieland is niet zo groot als Texel, maar het is nog veel toeristischer.  Een paar keer per dag komt er een verse lading toeristen.  Bijna al die mensen blijven vlakbij het dorp, en de anderen huren een fiets om over de fietspaden door de duinen te rijden.  Wij hebben donderdag ook zo’n rondje gedaan.  Tegen de wind in was het echt koud, met de wind mee viel het wel mee.

IMG_1324
Met Puzzle op de Wadden

 

Op de foto een duinlandschapje met een vogelaar. In de duinen zaten veel graspiepers, grasmussen en kneutjes.  En natuurlijk meeuwen en kraaien.

Vrijdag zijn we verder gevaren naar Ameland, over het wantij onder Terschelling.  Die tocht ging heel voorspoedig, ook nu weer vrijwel alles zonder de motor.  We moesten over twee ondieptes, en in beide gevallen konden we dankzij ons midzwaard er makkelijk over.  Het is wel opletten, je moet echt van ton naar ton varen en vooral niet op de plotter letten.  Een keer gingen we daarmee in de fout, ik dacht op grond van de plotter dat er nog een boeitje kwam voor een bocht, maar dat boeitje was er niet meer.  Dan wordt het snel ondiep.  En bijna altijd liggen vooral de kleinere geultjes net op een andere plek dan op de plotter.  Het is duidelijk dat er veel werk wordt gestopt in de betonning, ook van de kleine geultjes.

Het weer was minder leuk: het was 13 graden, windkracht 6, en een groot deel van de tocht motregende het.   Terwijl ik dit intik regent het stevig door.

Echt een Nederlandse zomer.  De komende nacht krijgen we veel regen en wind over.  Morgen zou het wat beter moeten worden, dat wil zeggen niet de hele dag regen.

,