Ærø


Ærø heet het eiland waar we nu zijn.  Een naam met maar één letter die we in Nederland ook gebruiken.  De lonely planet zegt over Ærø:

Well off the beaten track, Ærø is an idyllic island with small villages, rolling hills and patchwork farms.

Er wonen 6700 mensen en de jachthavens hebben 800 ligplaatsen.  Toen wij er lagen was het elke avond bomvol. Het eiland ziet er vriendelijk uit, leuke huizen en huisjes, welvarende boerderijen, goed groeiende tarwe, mais en haver.  In de tarwe bloeien ook de korenbloemen en klaprozen. Het helpt natuurlijk heel erg dat we vrijwel geen wolk hebben gezien, en dat het lekker warm is.

DSC_3037 Ærø

Beide dagen hebben we met de fietsjes het eiland verkend.  De eerste dag het stadje Marstal en de oostkust van het eiland.  Het is opvallend hoeveel kleine eilandjes er zijn. Je ziet water, maar vooral ook die andere eilanden.  En daar tussen zeilbootjes en veerboten.

Als we ’s middags nog een biertje willen drinken op een terrasje is dat lastig.  Bijna alle winkels zijn dicht, en de terrasjes zijn leeg.  Dat is gek, want het eiland zit vol toeristen.

’s Avonds ligt de jachthaven helemaal mudvol met meest Duitse boten.  Maar steeds blijkt er nog een plekje te zijn tussen andere boten.  Morgen zullen een deel van die mensen weer wel terug gaan naar Kiel.

Zondag is een stralende, windstille dag.  Mooi weer om nog wat verder over het eiland te fietsen.

Windstilte Windstilte

De bestemming is nu Ærøskøbing, een klein stadje met ruim 1000 inwoners en een grote jacht/veerhaven.  We fietsen over kleine weggetjes naar de baai bij Ærøskøbing. Als we een kopje koffie drinken bij een tafel — overal in Denemarken staan (BBQ) tafels bij fietspaden en parkeerplaatsen — vragen twee Denen of er voor hen ook nog plaats is.  Natuurlijk.  Het zijn ook zeilers, zoals de meeste toeristen hier.  Ze hebben 7 jaar op hun boot gewoond, en hebben in die tijd Midden- en Noord-Amerika uitgebreid verkend. Nu wonen ze weer aan de wal, dichter bij kinderen en kleinkinderen.

DSC_3065 Ærøskøbing

Na de stop verder naar Ærøskøbing, waar we Deens lunchen.  Haring, garnalen, stukje vlees, ei met een beetje brood.  En als toetje een soort kleine pannenkoeken, maar dan met deeg wat het midden heeft van Amerikaanse pancakes en Nederlandse oliebollen. Best lekker met een bolletje ijs en slagroom.  In de hoofdstraat broeden veel zwaluwen, daarvan foto’s in het vogelstukje.

DSC_3136 Ærø

Na Ærøskøbing is het stevig klimmen naar Olde, wat het hoogste punt is op het eiland.  De weg naar Marstal volgt de heuvelkam, tot we terugbetaald worden voor ons klimwerk met een lange afdaling naar zee.  Helaas moeten we daarna nog een keer omhoog voor we Marstal binnenkomen.

DSC_3173 Zonnecentrale van Marstal

Marstal heeft een hele grote zonnecentrale voor stadsverwarming, de grootste van Europa.  Het systeem is gekoppeld aan een grote warmwateropslag: 75,000 kubieke meter, met 15,000 vierkante meter zonnepanelen.  Dat is een oppervlakte van 100 x 150 meter.  Een en ander is in het kader van een Europees project met pilots in heel Europa.  De kosten per kWh liggen tussen de 3 en 6 cent.

Het eiland investeert flink in het energie neutraal worden, zie http://www.sunstore.dk/.

 

,