Kołobrzeg (Polen)


Woensdag 24 juli gaan we verder richting Polen, naar Kołobrzeg, een stad zo’n 100 km ten oosten van de Duitse grens. Weer een nieuw land voor ons. We weten niet wat we moeten verwachten, maar we hopen dat het er weer heel anders is.

Het is een warme lome dag. Als we net vertrokken zijn staat er nog wat wind (6 knopen) achter Bornholm, we zetten de parasailor daarvoor. Maar na een goed half uur valt de wind helemaal weg, 2 knopen uit verschillende richtingen. We strijken het zeil en starten de motor.

De komende uren is het leeg om ons heen. Geen boten, geen vogels, alleen veel wespen. Elly blijft daarom liever binnen. Gilbert maakt het verslag over Bornholm en leest wat. Om 3 uur krijgen we Polen in zicht, eerst windmolen parken. Tegen zes uur moeten we er zijn. Dat klopt ook, met motor kun je dat beter uitrekenen dan op het zeil.

Binnenkomst bij Ko?obrzeg Binnenkomst bij Ko?obrzeg

Kołobrzeg heeft een hele moderne jachthaven. We liggen aan een kade met ingebouwde stoot-rubberranden, electra en water naast de boot. Afgifte van water en stroom gaat met chips die je bij het havenkantoortje kunt kopen.

Jachthaven van Ko?obrzeg Jachthaven van Ko?obrzeg

De jachthaven accepteert alleen Pools contant geld, dus mijn eerste tochtje is een geldautomaat zoeken met de fiets.Google geeft een paar foute tips, maar ik ontdek daardoor wel een hele levendige Poolse toeristenstad. Ko?obrzeg heeft een kuststad met heel veel marktjes, eettentjes, stalletjes, restaurants, kermissen, vele malen meer vertier dan in Scheveningen. En best rommelig gezellig, heel druk met Poolse toeristen.

DSC_4955 Winkeltjes in Ko?obrzeg

De geldautomaat vind ik bij het station. De vaarwijzer meldde dat het centrum van de stad buiten loopafstand is, maar dat is niet zo. Het is niet veel meer dan een kilometer naar strand-stap, station of het oude centrum.

Station Ko?obrzeg Intercity loc bij station Ko?obrzeg

Met het geld dus terug naar de haven. Hier geen automaat zoals in Denemarken, maar een groot boek waarin alle gegevens over de boot worden genoteerd. Eigenaar, thuishaven, volgende haven, aantal mensen. Uiteindelijk kost het 50 zloty, ofwel € 12 per nacht. Plus nog 20 zloty of zo voor water en stroom en douches. Andere prijzen dan op de wadden of in Denemarken.

’s Avonds lopen we naar de strandstad om wat te eten in een restaurantje, ook al voor een schappelijke prijs.

Strand van Ko?obrzeg Strand van Ko?obrzeg

Terug lopen we door een park, aangelegd met hulp van de EU.

Park in Ko?obrzeg Park in Ko?obrzeg

De volgende dag is een wasdag voor de boot en kleding; de haven heeft een moderne wasruimte. Alles lijkt bemeten op basis van de plannen die ze hebben. We krijgen een boekje waarin staat dat ze naast de bestaande haven een nieuwe havenkom willen graven met ruimte voor nog 150 boten, waarmee de totale grootte dan op 250 boten komt. Het hele project, inclusief de restauratie van de Morast Redoute naast de haven, komt tot stand mede dankzij EU subsidies. In die Redoute is er elke avond life muziek.

Morast Redoute Ko?obrzeg Morast Redoute Ko?obrzeg

’s Avonds lopen we naar het centrum van Kołobrzeg, kijken hoe dat er uit ziet.  Ook hier relatief veel park, het stadhuis uit 1829 en de kathedraal.   We eten een pizza bij een tentje naast het stadhuis.

Stadhuis Ko?obrzeg Stadhuis Kołobrzeg

 

,