Mons Klint


Uiteindelijk zijn we lang blijven hangen op Femø, m eerst omdat het een mooi eiland was, en daarna omdat het te hard waaide om leuk te zeilen. Na vier nachten vertrekken we maandag 15 juli. Het weer is dan rustiger, windkracht 4-5, voor ons meest wind in de rug. We gaan van Femø naar Klintholm, een tocht van 45 mijl ofwel 85 kilometer. We vertrekken om kwart over acht, nadat we vers brood hebben gehaald bij de bakker. First things first. We zeilen onder twee hoge bruggen door — ze zijn 26 meter hoog, best eng om door te varen. Onze boot is 21 meter hoog, maar als je aan komt varen kun je dat absoluut niet inschatten.

IMG_1532 We konden onder de brug door

Het grootste stuk is voor de wind, met grootzeil en genua. De windsnelheid wisselt nogal, tussen windkracht 3 en 5. Het laatste stukje windkracht 6, lastig om aan te leggen. Volgens de Vaarwijzer wordt je bij binnenkomst in de haven opgewacht door de havenmeester, die dan een plaats wijst.  Dat was misschien vroeger zo, nu zoekt iedereen zelf een plek. We komen naast een Nederlandse OVNI, net zo groot als wij, ook aluminium maar net een beetje anders.  Ook bij het betalen van het liggeld is geen havenmeester meer nodig: er staat een automaat, die ook de toilet en wificodes geeft.

Klintholm is een vrij grote haven, met veel grotere jachten. Vanaf Klintholm kun je naar Duitsland, Kopenhagen of Zweden. Allemaal grotere tochten over open water met golven van al snel 1 of 2 meter.

Klintholm is de haven bij Mons Klint, de krijtrotsen van Denemarken. Dinsdag een combinatie van IntelliMagic bellen en naar de Krijtrotsen van Mons Klint met onze vouwfietsjes. Het is maar 6 kilometer fietsen, maar wel met een paar gemene klimmetjes.

IMG_1548 Mons Klint

Als we het pad lopen langs de kliffen merken we pas hoe hoog het is: tijdens het rondje gaan we een trap van 470 treden af en daarna weer 470 treden omhoog. Dat zijn veel zweetdruppeltjes, maar het geeft wel een gevoel van de hoogte.

DSC_4026 Mons Klint

De trappen beginnen in het bos boven aan de klif, en lopen door tot het kiezelstrand. Op de tweede foto uit deze post kun je linksonder de trap nog net zien. Heel klein en ver weg.

DSC_4041 Mons Klint

Vanaf de klif heb je regelmatig mooie vergezichten op de krijtrotsen en het heldere water. Eén van de attracties bij de krijtrotsen is het voorkomen van de slechtvalk. Die hebben we helaas niet gezien. Wel de zwaluwtjes die hun nesten maken op de krijtrotsen.

DSC_4079 Mons Klint

Als we ’s avonds in de haven liggen komt er nog een boot naast ons. Het waait nog steeds flink, en er is enige onrust bij de boten hoe morgen van lager wal weg te komen. De volgende ochtend is er minder wind, maar toch is het een zenuwachtig geheel. Als iedereen weg is, en wij weer op zee, ziet Elly dat één van onze scepters nogal is verbogen. Dat is hoogwaarschijnlijk van onze Noorse buurman die een beetje veel gas gaf. Zijn vrouw ving dat op met een stootwil, blijkbaar tegen onze scepter. Jammer!

,