Swinoujscie (Polen)


Zondag 28 juli gaan we verder naar Swinoujscie, de laatste Poolse havenstad voor de Duitse grens. Vroeger was het Duits hier, maar na de Tweede Wereldoorlog is het gebied Pools geworden. Het is nu een drukke zeehaven en badplaats.

DSC_5365 Jachthaven van Swinoujscie

Er hangt verandering van weer in de lucht, we zien veel wolken en de wind is nogal wisselend. Volgens de voorspelling moeten we kunnen zeilen als we ’s ochtends vertrekken. Het is maar 30 kilometer, een paar uur varen. Het lukt inderdaad om het grootste deel op het zeil te doen, met snelheden van 5 (weinig voor de boot) tot 13 (heel mooi voor de boot) kilometer per uur.

Als we aankomen tanken we Poolse diesel, die zou goedkoper zijn, maar veel zal het niet schelen. We betalen € 1,47 per liter. De jachthaven van Swinoujscie is heel groot, goede voorzieningen, en hetzelfde prijsniveau. De jachthaven ligt in een oude handelshaven met gerestaureerde kades. Een deel van de oude bebouwing staat er nog. Eén en andere mede met hulp van de EU.

Na aankomst gaat Gilbert de omgeving verkennen met het fietsje en Elly doet een dutje in de boot.  Ook hier weer grote strand-steden, aan de Poolse kant bij Swinoujscie, en aan de Duitse kant bij Ahlbeck. De grens is trouwens interessant: er loopt een fietspad
door de duinen, en bij de open grens is een mooi monument gemaakt.

DSC_5325 Open-grens monument Polen en Duitsland

Maar als je de andere kant opkijkt zie je nog wel een grote open strook, die vast niet veel is veranderd sinds de grenswachten weg zijn. Aan de Poolse kant kun je zo het strand op, aan de Duitse kant staan borden met instructies.
Een beetje verschil in aanpak is er nog wel. Maar de Oostzee strandsteden zijn aan de Duitse en Poolse kant toch wel vergelijkbaar.

DSC_5324 Grens oude stijl aan de andere kant van het fietspad

’s Avonds eten we aan boord voor de verandering. Maandag is een dag met wolken en wat regen. We bakken een appeltaart en een brood, en doen als het even droog is een rondje Swinoujscie. Heel bijzonder is het niet. Het is vooral een havenstad, met een paar wandel-winkelstraten.

DSC_5387 Appeltaart in de nieuwe bakvorm

Het is wel een geschikte plaats om mooie havenkranen te fotograferen. Als kind heb ik met Fisher technik heel wat kranen in elkaar gezet, en een deel van die
constructies herken ik hier in de havens. Misschien maak ik nog een aparte haven-kranen post, voor nu een exemplaar uit Swinoujscie.

DSC_5367 Havenkranen
,