Treinen en het Noord-Oostzee kanaal


Het Noord-Oostzee kanaal (Kieler kanaal) is bijna 100 km lang en best wel saai om door te varen. De bruggen en de techniek rondom het kanaal zijn dan voor een techneut zoals ik nog het leukste.

In deze post de twee mooiste spoorbruggen van het kanaal. Veel informatie over deze bruggen is te vinden op de site “The Bridgehunter’s Chronicles”.

De Hochdonn brug is deel van de verbinding tussen Sylt en Hamburg.  De brug is gebouwd door Friedrich Voss, die ook de brug bij Rendsburg heeft gemaakt.

DSC_2638 Hochdonn brug

De brug bij Rendsburg is de mooiste, alleen al vanwege de opritten aan beide zijden. Aan de zijde van de stad Rendsburg is een lus gemaakt om de benodigde 42 meter te halen vanaf het station in het plaatsje. Van dit station eerst een foto van het seinhuis dat stamt uit de tijd van de brug. Nu is het een museum.

DSC_2700 Oud seinhuis Rendsburg

Vanaf het station hebben we Jason uitgezwaaid, zijn trein zie je hier vertrekken. De trein heeft dan de lus gemaakt, en is bijna op de overspanning van het kanaal. Deze foto is vanaf het station genomen.

DSC_2710 Spoorbrug Rendsburg

De overspanning over het kanaal is goed te zien op deze foto. Een Hectorrail vrachttrein met dubbele locs passeert de brug.

DSC_2747 Spoorbrug Rendsburg

Onderstaande foto toont de afrit aan de andere kant, met daarop een personentrein.  In augustus wordt het 100 jarig bestaan van de brug gevierd.  Nu werd er druk gewerkt en geschilderd om alles weer mooi te maken.  Daarbij hoort ook een mooie folder.  De totale lengte van de spoorbrug is 7,5 kilometer.  Er zit 19,000 ton staal in, ongeveer drie keer zoveel als in de Eiffeltoren.

DSC_2729 Spoorbrug Rendsburg

Vlakbij de sluizen van Kiel is een werkplaats waar naar het zich laat aanzien locomotieven worden geschilderd. Met alle private spoorvervoerders geeft dat een kleurrijk beeld.  Net zoals bij de vogels hebben al deze locs hun eigen namen en types natuurlijk.  In tegenstelling tot vogeltjes staan de namen bij locs er gewoon op, en met Google kom je dan een heel eind.

De blauwe loc is een Gravita 15L BB van Voith. Mooie site van Voith, het is duidelijk dat Duitsers treintjes gek zijn.

DSC_2808 Locomotieven werkplaats Kiel

De gele loc is een Maxima. De rode en rood-grijze zijn ook Gravita rangeerlocomotieven. Die lijken veel op de klassieke V100 van mijn Märklin treintjes.

DSC_2811 Locomotieven werkplaats Kiel
,