Weerberichten


We zijn nu in Bagenkop, turend naar de weerberichten om een geschikt moment te vinden om naar de wadden te varen.  Daarbij zijn drie problemen: in de Duitse Bocht mag de wind niet hard noordwest zijn, om naar het westen te varen mag de wind niet pal west zijn, en tenslotte moet het niet stormen.  Er zijn perioden met een aanhoudende westelijke stroming, zoals nu, waarbij dit een lastige combinatie is.

Gisteren zijn we met heel mooi weer aangekomen op Bagenkop, zon, eerst lekkere zeilwind, en uiteindelijk vrijwel geen wind. We hebben ’s avonds nog heel lang lekker buiten kunnen zitten. Vanaf de toren, vlakbij de boot, kregen we vanaf 9 uur ’s avonds een concert van ca. 10 minuten aangeboden door 3 dames die duidelijk nog niet lang genoeg geoefend hadden met hun trompetten en klarinet.

Haven van Bagenkop Haven van Bagenkop

Vandaag begon weer warm, daarna een paar onweersklappen en buien en nu een harde wind, ruim 20 knopen (een kleine windkracht 6).  De voorspelling was 14 knopen.  14 knopen (windkracht 4) is een lekkere zeilwind, met 20 knopen is zeilen en aanleggen een stuk lastiger.  Zoveel wind was niet echt voorspeld, de NAVTEX berichten van vanochtend hadden het nog over windkracht 4.

Op internet is er heel veel weerinformatie beschikbaar, GRIB files met voorspellingen tot 8 dagen vooruit, lange termijn informatie van KNMI en de andere weerinstituten, en soms hele mooie plaatjes, zoals van Denemarken op http://www.dmi.dk/hav/udsigter/havprognoser/.

Nu ik de voorspellingen voor de Duitse bocht een paar dagen volg, valt op dat de voorspelde windsnelheid en richting best vaak veranderen.  Zo waait het er nu minder dan eerder voorspeld.  Ons plan is nu richting Kiel te gaan om de huidige wind te laten overwaaien.  Tenminste als de wind morgen weer wat wil afnemen, wat nog steeds voorspeld wordt.

Vandaag was best een mooie dag om een beetje toerist te zijn.  Volgens de gidsjes is het goed vogelen rondom Bagenkop, maar daar was nu niet veel van te merken.  Het is vooral een trekvogelroute, en de trekvogels vieren nog zomer.  Het is wel een mooi wandelgebied met een gevarieerd landschap en alle voorzieningen die daarbij horen.  Inclusief een uitkijktoren, en met EU hulp aangelegde wandelpaden.

Uitkijktoren bij vogelreservaat Uitkijktoren bij vogelreservaat

De trekvogels zijn hier in de buurt een vast thema, niet alleen voor vogelaars.  De brug en veerdienst van Fehmarn heet de Vogelfluglinie, geïnspireerd op de trekvogels die via Fehmarn vliegen,  Het is een drukke veerdienst, er varen tenminste vier grote boten af en aan tussen Duitsland en Denemarken.

Vogelfluglinie Vogelfluglinie
,