Voorbereidingen voor een nieuw vaarseizoen


Er gaan altijd heel wat dagen heen met de voorbereiding van een nieuwe vaarseizoen. In deze post onze activiteiten van begin april tot begin mei. Gevaren hebben we nog niet, maar wel gepoetst en getest.

Vrijdag 11 april 2014: Onze eerste dag op de boot na een warme winter. Het is mooi weer. Langzaam gaan we de boot weer vullen met spullen. Eerst met water. Helemaal soepel loopt het niet, de boiler blijkt nog in een winterstand te staan waardoor hij zijn water gelijk weer loost. Gelukkig kan de importeur Rossinante ons telefonisch helpen hiermee: een klepje direct onder ketel omzetten. ’s Avonds gegeten in de Zeemeeuw, een leuk visrestaurant in de buitenhaven van Stellendam. Lekker eten altijd, maar niet alle dagen open.

Zaterdag 12 april: Elly ruimt de boot in, en sorteert de boodschappen. Ik ga met was aan de gang rond de kajuitingang, zodat alles schoon is als de buiskap erop gaat. We hebben de ruiten in de buiskap laten vervangen, dat scheelt een hoop met het zicht. Na 5 jaar zaten er erg veel krassen in het plastic.

Zondag 13 april: Verder met poetsen (Gilbert) en bedden opmaken (Elly). ’s Avonds halen we frites met Maxime, die was langsgekomen vanuit Middelburg met haar eigen auto.

Dinsdag 29 april: Het blijft mooi weer, maar we verdelen onze aandacht over huis en boot. En dan hebben we ook nog vogelexcursies voor de Rotta vogelcursus. Daar heb ik ook al eens blog entries over gemaakt. ’s Avonds aangekomen op de boot.

Woensdag 30 april: Jason komt om te helpen met de zeilen, het grootzeil vooral. Na een aantal jaren krijgen we er steeds meer ervaring mee, maar het blijft een hele klus. Het helpt dat we in de 2012 goede instructies (vergeet dit niet, dat lijntje moet zo etc) in het logboek hebben geschreven. En dan nog lopen vaak niet alle lijnen goed. Deze keer treffen we het met de wind, we kunnen het zeil helemaal strak hijsen in de box, en alle riflijnen controleren. Na 5 uur werk kan Jason weer terug, verder met tentamens leren.

Zaterdag 3 mei: Vandaag is de BBQ voor de seizoensopening, in het nieuwe restaurant in plaats van in de schuur. We eten lekkere schol, en praten met een enthousiaste ervaren Zweden-zeilster. Leuk om die verhalen weer uit te wisselen. Het is mooi weer, maar wel koud.

Zondag 4 mei: Voorzichtig beginnen we te denken aan varen. We controleren alle ‘systemen’, elk voorjaar weer spannend. Plotter en motor doen het, stuurautomaat en plotter ook, maar de boegschroef niet. Balen. Weer contact opgenomen met de importeur Rossinante, en ook op zondagmiddag staat de technische dienst gereed. We lopen alles in de boot na (relais, accus, schakelaars), maar dat is allemaal ok, het ziet er nog als nieuw uit na 5 jaar. Soms is flink overdimensioneren wel fijn. Na nog een keer bellen is dan het advies om de relais op de motor zelf te controleren. Daarvoor moeten we onderin de zeilbak zijn. Dat is even werk, parasail zeil eruit, bootje uit, vloer eruit. De motor ziet er goed uit, de contacten ook, en wonderlijk genoeg werkt alles weer. Een Jomanda momentje noemt de technische dienst dat. Fijn dat het werk, maar ergens is het beter als je defect vindt. Wel voor het eerst dat we zo’n soort probleem hebben.

Nelie en Onno komen nog even buurten, leuk om weer bij te praten.

Ik probeer ook nog de kit bij de bouten voor de kabeldoorvoer van de mast te vernieuwen, maar daarvoor moet het plafond van het toiletje er ook uit. En dan ook het raam. Dat lijkt me meer een klus voor iemand die dat vaker heeft gedaan. We moeten het wel laten doen, want als het flink regent lekt het altijd door.

,