Hanö


Vanaf Utlängan is het plan om een ankerplaats op te zoeken aan de zuidkust.  De voorspelling is dat er rond 12 uur wat wind komt om op te kunnen zeilen.  Als we weggaan rond die tijd is het nog helemaal windstil.  We zetten de motor en de stuurautomaat aan, en genieten van de zomer.

Motoren door de windstilte Motoren door de windstilte

Als de wind na een poosje komt zeilen we 2 uur langs de kust.  Het is erg warm en zonnig, maar we horen onweer en boven land zien we de onweerswolken.  De Navtex bevestigt de kans op onweer.  Toch maar een haven dan? We kiezen voor Hanö, een eilandje op ruim 33 mijl ten westen van Utlängan.  Te ver om met de 3 knopen die we nu lopen te bereiken, dus we zetten de motor weer bij.

Onweersbuien aan de horizon Onweersbuien aan de horizon

We doen er 6 uur over, waarvan 4 op de motor.  Hoewel de luchten dreigen, ook als we in de haven aankomen, blijft het een mooie dag met weer een schitterende zonsondergang.  Daar hebben we er al heel veel van gehad deze vakantie.

Als we aankomen in Hanö is er ruimte zat in het haventje.  We liggen naast een andere Nederlandse boot, maar er zijn geen pakketjes van 3-4 boten.

Haven van Hanö Haven van Hanö

’s Nachts regent het wel, maar de volgende middag is het weer al snel warm.  We moeten naar een andere plaats in de haven om ruimte te maken voor het flottielje van Oceanpeople dat tussen 2 en 4 uur wordt verwacht.   Niet een hele fijne plek zo voor de havenmond.  We verleggen de boot en doen daarna een rondje over het eiland.   Er zijn een aantal wandelpaden over het eiland, we doen de rode en de gele.

Engels oorlogskerkhofje Engels oorlogskerkhofje

Het eiland is eigenlijk niet meer dan rots natuurlijk, maar toch is er best wat te zien.  Als je dat wilt zien natuurlijk.  Bovenal is het ongerepte natuur.  In de Napoleontische tijd was er een Engelse basis op Hanö.  Wat er nog van over is, is een klein kerkhofje.  De wandeling voert ons langs de vuurtoren, en naar een mooi bos aan de oostzijde.

Boswandelpad Boswandelpad

Bijzonder is de ondergrond die bestaat uit met mos begroeide rotsblokken.  De rode stippen geven aan hoe het pad loopt.

Als de lucht begint vol te trekken, nemen we een shortcut naar de haven.  De hertjes die op het eiland voorkomen hebben we niet gezien.

’s Avonds komt het flottielje van Oceanpeople (Baltic 2014) binnendruppelen.  ‘Geen bekommeringen over meteo en routeplanning’ zegt hun website.  Dat blijkt, ze komen pal tegen windkracht 4 in de regen aanvaren.  De meesten komen midden in een onweersbui aan.  Dat is het nadeel van een vast vaarprogramma.

Aankomst Flottilje Aankomst Flottielje

Wij vinden het toch wel fijn dat we onze reis zelf kunnen plannen, en op dit soort dagen even niet hoeven te varen.

,