Utlängan


We vertrekken om 10 uur naar Utlängan, een eilandje zo’n 18 mijl (35 km) ten zuiden van Kristianopel.  Er is weinig wind, maar we proberen het toch met het zeil.  Het is tenslotte vakantie.  Het pakt goed uit; de wind draait voor ons de goede kant op, en we lopen uiteindelijk over een vlakke zee 5 knopen op 9 knopen wind.  Helemaal niet slecht voor ons doen.   Als de wind mindert, probeer ik nog of het scheelt als we ook de kotterfok nog mee laten doen.  Het helpt niet echt, maar is wel leuk tijdverdrijf.

Alle zeilen bijzetten Alle zeilen bijzetten

Het is opnieuw een echte warme zomerdag, ook op zee.  De buien van gisteren zijn weer weg.  We varen naar Stenshamn via het geultje van Ungskär, volgens de havengids 2 meter diep.  Ons midzwaard laat ons met een beleefd tikje horen dat dit niet overal zo is.  We hebben wel vaker de indruk dat niet elke steen op de kaart staat.

Gemiddeld halen we de vijf knopen niet, het is half vier als we aanleggen in het haventje van Stenshamn op/bij Utlängan.

Het havencomité van Stenshamn Het havencomité van Stenshamn

Stenshamn is een leuk haventje, weer heel anders dan welke eerdere haven ook.  Er is geen havenmeester, maar de locals dirigeren binnenkomende grotere boten naar een in hun ogen geschikte plek.  Dat overkomt ook ons.  We liggen aan de pier, vlak voor de aanlegplaats van het veerbootje.  Dat hebben we nog niet eerder gehad: een veerbootje op 1 meter afstand van het anker.  Maar de veerbootjes zijn het duidelijk gewend.  Hoogtepunten voor het committee zijn de momenten dat een (te) grote boot aankomt.  Die kan vastlopen, dat gebeurt ook, weer een verzetje.

De veerboot bij Utlängan De veerboot bij Utlängan

Voor het eerst gebruiken we onze Cobb barbeque, of eigenlijk Cobb oven.  We lezen de handleiding, googlen wat over ervaringen.   Als alles is geïnstalleerd bakken we eerst een brood (goed gelukt), en daarna gaan de spare ribs en maïs op de BBQ.    Na 2 uur doven we het Cobb blokje met wat water, het is dus goed voor ruim 2 uur oven gebruik.  Niet verkeerd.  Het schoonmaken is wel veel meer werk dan een paar pannen afwassen.

Utlängan Utlängan

Stenshamn is de haven van Utlängan, het wat grotere eiland waar alleen een paar boerderijen zijn.   De volgende ochtend fiets ik een rondje over de beide eilanden.  Ik vind het wel een mooi eiland, juist omdat er helemaal niks is. Toch is er variatie: moerasachtig weiland, steenvlaktes, bos en zelfs wat tarwe.

Oude haven Utlängan Oude haven Utlängan

Op Utlängan is ook een haventje geweest met een smalspoortje, maar het is al even geleden dat het laatste treintje daar gereden heeft.  Na een beetje googlen denk ik dat het de rails was waarover de reddingboot te water werd gelaten. Maar er is ook een periode geweest dat het eiland de interesse had van het Zweedse leger.

Het rondje fietsen levert ook leuke plaatjes van een klauwier. Utlängan is een vogelrijk eiland.

Utlängan laat misschien zien wat zo bijzonder is aan de Zweedse kust; er zijn zoveel eilanden dat een vrijwel onbewoond rustig eilandje niks bijzonders is.   Ik vond het een leukere stop dan Utklippan.  Maar het is wel een haventje voor boten met niet teveel diepgang.  Toch fijn zo’n midzwaard dat je kunt opdraaien naar behoefte.

,