De wind en Simrisham


Donderdag willen we naar Skillinge.  De voorspelling is een westenwind, eerst een beetje NW, later een beetje ZW.  Voor vertrek maak ik nog even wat foto’s van de damhertjes van Hanö die op het open veld achter het dorpje liggen.  In 1956 zijn er 5 uitgezet, nu zijn er veel.

De damhertjes van Hanö De damhertjes van Hanö

Er is niet veel  wind meer, en de zon schijnt weer.  Deze keer wel met wolken, en met een lagere temperatuur.

Als we vertrekken is de wind al aardig richting WZW aan het draaien.   Skillinge is niet meer bezeild, en met de 7 knopen wind die er staat schieten we ook niet erg op.   Hoog aan de wind zeilen is niet de sterkste kant van onze boot.  Of is het niet de sterkste kant van de schipper?  Zou ook goed kunnen.  Later op de middag komt er meer wind, met hogere golven, maar de richting wordt niet beter.  We varen eerder richting Bornholm dan richting Skillinge.   Dan maar kruisen naar de kust, wellicht draait de wind nog wat.   Niet echt.

We laten Hanö achter ons We laten Hanö achter ons

Terwijl we met dit soort overwegingen bezig zijn, valt ineens alle electronica uit.  Geen plotter of stuurautomaat.  Wat nu weer?  Helaas komen we daar niet achter, want aan- en uitzetten van de apparatuur lost het probleem op.  Het vervelende is dan natuurlijk dat je niet weet wanneer – en of – het probleem weer optreedt.  En wat de oorzaak was.  Controleer de bekabeling zegt Simrad support in zo’n geval.  Of upgrade de software.  Dat laatste hebben we afgelopen najaar gedaan.

We gaan nog een paar keer overstag, maar inmiddels hebben we wind pal tegen.  Wij kunnen ook niet zo goed plannen dus.  Het laatste uurtje dan maar op de motor, en dan niet naar Skillinge maar naar Simrishamn (Skåne), één stop (6 mijl) eerder.  Gelukkig is er geen regen op komst.

Als we de haven binnenvaren zien we onze buurman uit Hanö weer liggen.  Omdat de passantensteiger vol is, stellen we voor langszij te gaan.  Maar dat vindt hij niet zo’n goed plan, ‘achter in de haven zijn nog plaatsen vrij, is wel aan lager wal’.  We vinden een box van 4 meter breed waar we ons in kunnen duwen, dus hij had wel gelijk.  Opvallend altijd wat mensen proberen om te voorkomen dat een andere boot langszij aanlegt.  Geen stootwillen ophangen, doen alsof je niks ziet en je bijbootje naast de boot leggen zijn een paar van de favoriete methodes.  En dus andere plaatsen aanraden waar je zelf niet wil liggen.

Box in Simrishamn Box in Simrishamn

 

Na aankomst moeten we het buitenboordmotortje losmaken, het bevestingsplankje was losgetrild.  We lossen het fundamenteel op door de motor aan het bootje te hangen, zoals het hoort.

De planning is ook lastig; we zouden zaterdag Klintholm kunnen halen, maar dan komen we daar voor 2 dagen regen.  Dat is ook niet heel zinvol.  Het worden dus nog een paar extra dagen Zweden denk ik, via Skillinge, Ystad en/of Abbinge.

Straatje in Simrishamn Straatje in Simrishamn

Het zijn twee dagen Simrishamn geworden.  De eerste dag doen we boodschappen, en maken we de radar open om te kijken of we er iets aan kunnen zien.  Niet echt, het ziet er allemaal nog als nieuw uit.

De tweede dag maakt Elly schoon en programmeert Gilbert.  Net als thuis dus.  Behalve dan dat we op een boot zitten die nogal schommelt in zijn box terwijl we windkracht 5 tot 6 over ons heen krijgen.

,