Stormwaarschuwingen


Na twee dagen is het tijd voor nieuwe ambities.  We moeten naar Klintholm, dat is 80 mijl, moet kunnen in een lange dag.   De voorspelling voor zondag 3 augustus is regen, maar wel een goede wind om verder te zeilen.  Het is nog erg warm, en ’s avonds kan er onweer komen.

De wekker staat zondag 3 augustus om 6:00, errrrggg vroeg voor het vakantie ritme.  Dat het zondag is maakt niet uit, na zoveel weken op de boot zijn alle dagen van de week hetzelfde.  Als we wakker worden is de wind tot rust gekomen, en schijnt de zon.   De windrichting is noord (niet zuidoost), onverwacht, maar we laten ons uit de box drijven.

Voorbereid op regen Voorbereid op regen

We hadden de tent voor de kuip laten zitten, omdat de gribfiles een druilerige dag voorspelden.  Met die tent kan het niet inregenen als de wind van achter komt.  Maar het is weer een stralende dag, dus de tent gaat er af en we genieten van de zon.

Tot aan de kaap hebben we wind in de rug, niet genoeg om op te zeilen gezien ons plan om mijlen te maken vandaag.  Maar eenmaal bij de kaap draait de wind naar het oosten, en trekt aan tot windkracht 5, later 6.  Voor ons een goede wind, eerst pal in de rug.  We zetten een melkmeisje, en na een uurtje de spinnakerboom.  Daarmee lopen we 7 knopen voor de wind.  Als de wind doordraait naar zuidoost gaat het nog iets harder.

Spinnakerboom op het voorzeil Spinnakerboom op het voorzeil

De wind trekt verder aan, en we zetten een rif in het grootzeil.  Met een rif en de spinnakerboom is de boot netjes in balans, ook bij 160 graden voor de wind.   En met de ongeveer 80 m2 zeil die we dan voeren lopen we nog steeds 7 knopen bij windkracht  6.  Voor de wind lijkt het altijd minder.

Om twaalf uur wordt onze rust verstoord door een marifoonbericht met een nieuwe stormwaarschuwing van Lingby Radio.  Voor het gebied waar we zeilen wordt windkracht 7 uit het noordwesten voorspeld.  Nu hebben we zuidoost 6, nogal een verschil dus.  Helaas zeggen ze niet waar en wanneer.  En de Southern Baltic is best nog een groot gebied.  De Deense voorspellingen van de vorige dag gaven al een kans op onweersbuien tussen Duitsland en Zweden in de buurt van onze bestemming.  Anderzijds: het is een stralende dag met nog geen wolk aan de horizon.  Wat doe je dan?

Omdat we nog 7 uur varen van Klintholm zijn, besluiten we toch het zekere voor het onzekere te nemen.  We zetten koers naar de jachthaven Trelleborg, Gislövs Läge, aan de zuidkust van Zweden.  Min of meer in de goede richting, en te bereiken in 3 uur. Dat moet lukken.   Twee uur later draait de wind, een eerste voorteken van een weersverandering.  Als we de haven naderen valt de wind helemaal weg, we leggen aan in een windstilte.  Gislövs Läge is een haven met vrij kleine boxen, gelukkig maakt een visser ons duidelijk dat we aan de visserskade kunnen liggen. Daar is plaats zat.

Vakantiehuisjes Gislövs Läge Vakantiehuisjes Gislövs Läge

Het is warm en drukkend aan de kant.  Gilbert fietst een klein rondje. De kuststrook staat vol met campings en vakantiehuisjes.  Dichtbij het water stinkt het naar rottend wier.    Er is een natuurgebiedje ten westen van de haven, een paar paardenweitjes.  Onverkaveld land zogezegd.  Verder is er niet veel.

Gilbert zwemt even in de haven, zo warm is het.  Elly houdt het op een reguliere douche.  ’s Avonds zitten we buiten, kijkend naar onweer aan de horizon.  Langzaam komt het dichterbij, tot het om 9 uur ineens begint te gieren.  De wind bouwt in 5 minuten op tot 40 knopen (windkracht 8), met een piek naar 50 knopen.  De wind komt uit het zuidwesten, recht in de kuip.  Gelukkig hebben we nog net tijd om de tent ervoor te doen.  Na een kwartier zakt de wind terug naar 20 knopen, windkracht 5.  En die wind blijft lang staan, met regen.  Veel regen.

Maandag regent het nog steeds.  Ook nu weer een stormwaarschuwing, en ook nu zien we er niet veel van.  Om twee uur wordt de waarschuwing ingetrokken, maar dan is het voor ons nogal laat om nog naar Denemarken over te steken.  We besluiten te blijven hangen, en gaan een potje dobbelen.  Als Elly probeert de druilerige dag te fotograferen met haar camera lukt dat niet.  De camera is nu echt defect.

Regen in Gislövs Läge Regen in Gislövs Läge

Onze buren van de Poolster kloppen eind van de middag aan en vragen of we zin hebben in een borreltje.  Ja, daar is het wel weer voor.  Het wordt een gezellige avond.   We eten samen hun eten en ons toetje op.  Leuk om ervaringen uit te wisselen met een stel dat al veel langer zeilt dan wij.

,