Kleine zwanen en IJsvogel


Zondag is opnieuw een schitterende dag. Vanochtend ben ik naar de vogelplas Starrevaart geweest. Op waarneming.nl had ik gezien dat er kleine zwanen waren, en dat is voor mij een nieuwe soort. Het werd een topdag, met inderdaad de zwanen, pijlstaarten en zelfs mijn eerste ijsvogel.

Als het ’s winters mooi weer is, kun je in het zachte winterlicht vaak mooie foto’s maken. Dit is een meerkoet, een hele gewone vogel, maar best lastig op de foto te zetten door het zwart-wit contrast. Nu gaat het helemaal goed.

Meerkoet Meerkoet

Net als de meeste winters zijn er grote aantallen smienten. Deze smient neemt een bad. Grappig te zien dat ook zwemmende eenden nog meer water in hun veren willen.

Smient Smient

De kleine zwanen zijn inderdaad aanwezig, niet bij de vogelhut maar achterin de plas. Daar ga ik dus eerst heen. Helaas is de afstand wel vrij groot, ze blijven midden op de plas. De kleine zwamen zijn wintergasten uit Siberie, waarschijnlijk nog op doortocht naar Engeland.

Kleine zwaan Kleine zwaan

Nog wat verder uitvergroot. Aan de vorm van de gele vlek op de snavel kun je zien dat het een kleine zwaan is.

Kleine zwaan Kleine zwaan

Ook uit Rusland of Oost-Europa komen de pijlstaarten, hele mooie eenden die ik tot nu toe nog maar een keer had gezien, in de VS. Nu zit er hele groep, en bijzonder is dat ze vlak bij de hut zwemmen. Met de snavel open lijken ze heel vrolijk vind ik.

Pijlstaart Pijlstaart

Een nog eentje van vlakbij.

Pijlstaart Pijlstaart

Het licht is zo mooi dat ik blijf klikken. Dit is een paartje smienten.

Smient Smient

En een paartje kwakeenden.

Kwakeenden Kwakeenden

Er zijn ook altijd wel futen aanwezig, en die hebben een voorkeur voor het wat diepere water bij de kijkhut. Deze is echt geconcentreerd op jacht.

Fuut Fuut

Een rustiger plaatje van een fuut.

Fuut Fuut

Onderweg naar de auto zie ik een paar mensen staan bij het plasje achter de parkeerplaats. Even kijken wat daar te zien is: een ijsvogel! Eerder dit najaar had
ik ze wel gezien op het terrein van mijn zwager, maar toen was het niet gelukt een goede foto te maken. Nu staat hij er wel op, niet zo mooi als in de tijdschriften, maar toch mijn eerste eigen ijsvogel. En op een plekje waar ik nog wel eens naar terug zou kunnen.

IJsvogel IJsvogel
, ,