Ackerdijkse Plassen


Na de langere autorit naar de Maasvlakte van gisteren zoek ik het vandaag dichterbij. De Ackerdijkse Plassen, altijd goed voor ganzen, eenden en aalscholvers, en misschien vandaag ook voor een Hop en Kramsvogels. Het ‘misschien’ stuk komt niet uit, maar ik heb wel een lekker eindje gelopen. Het levert wel een nieuwe ganzensoort op voor mijn collectie: de Kolgans.

Gewoon een aalscholver. De volwassen vogels zijn al in hun mooie broedkleuren, maar deze vogel is nog niet zover.

aalscholver
aalscholver

Toen ik twee jaar geleden voor het eerst een smient zag was ik heel verbaasd dat zo’n mooie eend in Nederland voorkwam. Na twee jaar fotograferen weet ik dat je ze heel veel ziet, alleen niet in de steden en buitenwijken. Deze zat aan de slootrand te zonnen.

smient
smient

De kolgans is een algemene gans, volgens mijn vogelgids zo’n 300.000 exemplaren in Nederland en Vlaanderen. Toch had ik er nog geen foto’s van. Het plaatje is van ver met de 600mm lens genomen.

kolgans
kolgans

Ganzen zijn heel waakzaam, een fotograaf op de dijk toch zeker 100 meter weg is al gevaarlijk.

kolgans
kolgans

Een eindje verderop vliegen alle ganzen ineens op. Waarom is me niet duidelijk, er zijn geen fiets- of wandelpaden in de buurt waar je kunt komen.

kolgans
kolgans

Waarschijnlijk is dit de zwarte zwaan die af en toe ook in het water bij ons huis zit. Nu maakte hij deel uit van een groep van zeker vijftig knobbelzwanen bij Rodenrijs.

zwarte zwaan
zwarte zwaan

Gezellig samen wat eten. Dat is dan tenminste mijn projectie bij zo’n plaatje.

knobbelzwaan
knobbelzwaan
, ,