Europese Kanarie en Pestvogels


De Europese Kanarie is een zeldzame vogel in Nederland, maar het is wel een inheemse soort. Ik had ze nooit gezien, dus rijd ik ook nog langs de Maasvlakte waar ze gespot zijn. Inderdaad zijn ze te vinden, al is het niet makkelijk. Het zijn geel-groene vogeltjes, maar toch vallen ze helemaal niet op in het onkruid. Je ziet ze omdat ze regelmatig als groep opvliegen, en dan weer het onkruid afzoeken naar zaden.

Zeker het vrouwtje is lastig te vinden, en vanwege de afstand is het vogeltje op de foto ook heel klein. Ook in absolute zin is het een hele kleine vogel met 11 cm (een mus is 15 cm, 11 cm is net zo groot als een tjiftjaf).

Europese Kanarie
Europese Kanarie

Het mannetje is feller van kleur, een duidelijker te zien geel bolletje.

Europese Kanarie
Europese Kanarie

Een ander doel van de missie was een nieuwe poging om pestvogel foto’s te maken. De ultieme foto zit er weer niet bij, maar de pestvogels laten zich wel makkelijk fotograferen. Ze zitten met 5 vogels in een boom, en elk kwartier of zo komt iedere vogel naar beneden om zich even vol te stoppen. Daarna gaan ze weer naar de boomtop. Zo gaat dat al een paar weken, en zoals je kunt zien zijn de besjes nog niet op!

Pestvogel
Pestvogel

Keus genoeg! Hier kun je mooi de kleuren van de vleugelpennen zien. En misschien is dit wel de ultieme foto. Voor mij wel dit jaar in elk geval.

Pestvogel
Pestvogel
, ,