Maasvlakte en Wilde zwanen


Steeds vaker trekt ik er op uit om een voor nieuwe soort die min of meer in buurt is gespot, vast te leggen. Vandaag zou na het een week regen en storm (en werk) weer zonnig worden, dus een goed moment voor een nieuw rondje. De arendbuizerd van Maasvlakte stond nog op mijn verlanglijst. In het Oostvoornse meer zat volgens waarneming.nl een groepje Wilde Zwanen. Twee mooie doelen dus.

Toen ik ’s ochtends aankwam miezerde het een beetje, en waren de zwanen niet in zicht.

Voorbij het afvaldepot van de maasvlakte is een groot open terrein, dat wemelt van de muizen, hazen en roofvogels. Hier wordt de arenddbuizerd regelmatig gespot. Ik heb hem uiteindelijk niet gezien, maar het is ook een goede plek voor andere roofvogels.

TorenvalkTorenvalk

Het waait hard, zo hard dat roofvogels net als meeuwen boven het talud hangen om muizen te spotten. Deze buizerd was heel dicht bij de auto. Omdat hij dan stil hangt in de wind, kun je ook rustig een foto nemen.

BuizerdBuizerd

’s Middags had ik meer geluk met de zwanen, het groepje was te zien aan de andere kant van het Oostvoornse Meer. Het was een groepje van ongeveer 10 vogels. Veel te ver voor een foto, wel bereikbaar via de oever.

Wilde ZwaanWilde Zwaan

Een deel had een nog helemaal witte kop, dat zullen de jonge vogels zijn geweest:

Wilde ZwaanWilde Zwaan

De vogels hielden me wel in de gaten, ik kon ze alleen fotograferen vanaf een open oever. Maar dat levert ook wel weer een mooi plaatje op.

Wilde ZwaanWilde Zwaan
, , ,