Simrad Marifoon en WR20


Toen we onze boot 7 jaar geleden kochten hebben we gekozen voor de Simrad apparatuur. Onder andere de Simrad RS82 marifoon met een bedrade handset binnen, en een draadloze Simrad WR20 handset voor buiten met een WB20 base station.

Simrad WR20 - wie heeft er een?
Simrad WR20 – wie heeft er een?

Sinds ruim een jaar is de batterij van de WR20 defect. Of misschien is er iets met het laadcircuit; in elk geval komt de headset niet meer tot leven. De batterij is al een jaar in bestelling, maar de leverancier weet niet of en wanneer hij nog beschikbaar komt. Ik vind dat allemaal niet best.

Vandaag eens wat ge-googled naar alternatieven. Dat lijkt niet eenvoudig te zijn:

  • De WR20 wordt niet meer verkocht, ook niet als complete unit,
  • De RS82 marifoon wordt niet meer verkocht, ook niet de losse handset (AHK82),
  • Het huidige alternatief is de RS90, een inbouw unit net als de RS82, maar dan zonder Simnet aansluiting. Voor Simnet is wel een converterkabel beschikbaar.

Het komt er dus op neer dat je als de batterij van de WR20 defect is, gedwongen bent een nieuwe marifoon met nieuwe handsets te installeren. Ik snap de businesscase van Navico/Simrad dat het van uit hun optiek beter is om geen batterijen te laten maken, maar erg klantvriendelijk is het niet. En dat is weer slecht voor het merk op de lange termijn.

Vervelend is ook dat er voor de WR20 eigenlijk geen vervanger is. Het apparaat kon dienen als marifoon handset, als remote voor de stuurautomaat, en als remote om instrumenten uit lezen. Al die functies gebruikte ik ook. Nu eist dat drie losse apparaten. En voor de laatste functie moet dat op basis van wifi, dus eist het ook een nieuwe plotter en een wifi module.

Op marktplaats blijk ik niet de enige te zijn met dit probleem, een aantal mensen vraagt om een RS82 handset. En ik weet van onze Simrad dealer dat ze al een aantal WR20s hebben liggen die wachten op een batterij. Speuren en bellen op internet heeft ook niks opgeleverd.

Ik krijg sterkt de neiging om de WR20 aan een inwendig onderzoek te gaan onderwerpen.

Mocht iemand die dit leest nog een werkende WR20 over hebben, of een andere truc weten, dan hoor ik het heel graag.

,