Webasto kachel


De Webasto kachel heeft het altijd probleemloos gedaan, tot een koude dag afgelopen juni. Wat er aan de hand is weet ik nog niet, elk onderdeel heeft zijn eigen specifieke monteur nodig. Mijn diagnose is dat hij niet doet, maar geen foutcode geeft. Misschien eerst nog maar eens kijken met Erik Speek, de technische alleskunner in Stellendam. Hij kan vaak wel ruiken wat er aan de hand is.

Erik heeft een checklistje voor me:

Zet de kachel aan en kijk naar de foutcode. Het aantal keren knipperen geeft aan wat het probleem is. Die kende ik al, maar helaas komt er geen foutcode.

Kijk of de ventilator gaat draaien met een papiertje voor de uitgang. De kachel begint met een hele langzame luchtstroom tijdens het opstarten.

Ik had wel eens gelezen dat je met veel pogingen de kachel in een lock krijgt, waar alleen een reparateur hem uit kan halen. Nee, zegt Erik, als die lock toestand optreedt dan moet je gewoon de zekering eruit halen, dan is ie weer gereset.

Met de deze tips nog maar eens geprobeerd, maar er komt geen foutcode en geen warmte. Raar. Tot ik me een paar dagen later realiseer dat de zekering eruit halen misschien ook helpt als er geen foutcode is, maar de kachel het toch niet doet. En inderdaad, hij doet het weer als vanouds. En het papiertje beweegt zodra je kachel aanzet, ook als je de ventilator nog niet hoort.

,