Landschapsbiografie van de Drentsche Aa


Soms zijn boeken gewoon te mooi om te laten liggen in de boekhandel, ook als het over een onderwerp gaat waar ik me niet eerder in verdiept heb.  Een paar weken terug overkwam me dat in Drenthe, waar ik in het Hunebedmuseum een boek zag liggen met de titel ‘Landschapsbiografie van de Drentsche Aa‘.

Ik heb het boek gekocht omdat het een ontzettende berg onderzoek en kennis heel toegankelijk samenvat voor een bedrag van 35 euro.   Als een provincie zo’n investering doet om zoiets moois te laten maken, moet je daar gebruik van maken als burger.  En misschien helpt het ook wel om ons nog eens terug te laten komen.

Het boek omschrijft hoe het Drentse landschap is ontstaan in de IJstijden, hoe het in de loop van tientallen eeuwen door mensen is bewoond en veranderd, en hoe het nu beheerd wordt.  Heel Nederland is natuurlijk een tuintje, of het nu om heide, bos of park gaat, vrijwel alles wordt actief beheerd.  Bijzonder in Drenthe is dat ze al snel hebben ingezien dat efficiëntie niet alles is; waar in Zeeland veel oud landschap verloren is gegaan met ruilverkavelingen, is dat in Drenthe veel minder gebeurd.  Dus kun je in het landschap veel van de ontstaansgeschiedenis nog zien.

En het geeft ook heel praktische inzichten.  Bij ons hotel was de parkeerplaats erg nat, het water leek niet weg te kunnen.  In het boek las ik dat de kleilaag in Drenthe door het gewicht van de ijskappen zo is samengeperst dat hij weinig water doorlaat.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat alleen de eerste 50 bladzijden of zo nog maar gelezen heb (van de 520).