Sneeuwgorzen bij de Oesterdam


Bij de Oesterdam zitten bij elke winter sneeuwgorzen, schrijft Chiel Jacobusse in zijn stukje over de Witkopgors in de PZC.  Inderdaad staan ze nog dagelijks op waarneming.nl, dus ik ga ook maar eens kijken.

Samen met mijn zus loop ik naar de locatie van de waarnemingen.  Na een half uurtje ziet ze de gorzen als groepje neerstrijken vlak bij ons.  Veel dichter bij het water dan ik had gedacht, ze zitten zelfs ook op het slik.

Op de ruwe stenen van de zeewering levert het mooie foto’s op.

Sneewgors
Sneewgors

De sneeuwgors is alleen in de winter hier te vinden, hij broedt in het noorden van Noorwegen, op Spitsbergen, en in het noorden van Rusland.  Als ze in Nederland zijn, zoeken ze zaden aan de vloedlijn.  Ze zijn helemaal niet schuw, wat altijd fijn is als je foto’s wilt maken.  Een paar van de close-ups hieronder.

Sneeuwgors (man)
Sneeuwgors (man)

Mannetje en vrouwtje zien er iets anders uit, het mannetje heeft meer wit op de borst.

Sneeuwgors (vrouw)
Sneeuwgors (vrouw)

Ik had niet verwacht de vogels ook op het slik te zien, maar ze onderzoeken ook de schelpen.

Sneeuwgors
Sneeuwgors

Op dezelfde plaats zijn ook strandleeuwerikken waargenomen, maar die laten zie niet zien als wij er zijn.  Een belangstellende fietser weet wel te melden dat ze gezien zijn, en dat het volgens hem nieuw is.  De sneeuwgorzen zitten er al jaren, dat is niet zo bijzonder…

, ,