Blankenberge


Zaterdag 9 juli

In eerste instantie was ons plan om nog een dag in Breskens te blijven, maar we moeten de box uit omdat de eigenaar terugkomt. We horen het nog net op tijd om met de stroom mee naar buiten te kunnen, dus we besluiten naar Blankenberge te varen op de motor. Pal tegen de wind in, met 3 knopen stroom mee klapt de boot flink op de golven. Zo flink dat de luchthappers — die we vergeten waren te sluiten — een flinke schep zout water in het voortoilet deponeren. Onze tweede voorraad zout water in een week tijd.
Hier is de oorzaak wel direct duidelijk… Elly maakt het gelijk schoon, maar makkelijk is dat niet in een stampende boot.

Royal Scarphout Yachting Club
Royal Scarphout Yachting Club

Na ruim twee uur varen zijn we in Blankenberge. We krijgen een mooi plaatsje in de oude haven. Het is al een paar jaar geleden dat we in Blankenberge zijn geweest. De Royal Scarphout Yachtclub in de oude stadshaven heeft een mooi nieuw verenigingsgebouw, eind juni is het geopend.

Ook nieuw is het data verzamelen: we moeten onze paspoort informatie en registratienummer van de boot laten vastleggen bij de havenmeester. De haven verzamelt dit namens de politie. Het excuus is het Schengen verdrag, de EU resolutie die de schuld krijgt, wordt met nummer en al aangegeven.  Geen idee wie dit heeft bedacht, en nog minder welke boeven ze zo denken te vangen. De havenmeester weet dat ook niet, hij laat het gelaten over zich heen komen.

Lepelaar in de Uitkerkse Polder
Lepelaar

’s Avonds fiets ik nog een rondje door de Uitkerkse Polder, een oude polder met veel poeltjes in de weilanden. Er is nooit grootschalig geëgaliseerd, zoals in Nederland veelal wel is gebeurd. Vanaf 1990 wordt het 1400 hectare grote gebied beheerd door de boeren met de (weide)vogels in gedachten.  Dat heeft inmiddels succes, er komen steeds meer vogels.

Zondag 10 juli

Vandaag valt de zomer volgens de voorspelling: ruim 25 graden, dat hebben we een tijd niet gehad, en het zit ook niet in de voorspelling voor de komende week.  We genieten van de zonnetje in de kuip.

Na de lunch fietsen we de Gentele route, een fietstocht van 33 km door de polders richting Brugge. Het voert ons langs oude dorpjes met mooie namen: Zuienkerke, Meetkerke en Houtave. Het polderlandschap is ons wel bekend natuurlijk, al lijkt het hier wat kleinschaliger dan in Nederland.

Uitkerkse Polder
Uitkerkse Polder

De tocht voert ook langs de moeren van Meetkerke, maar we zien daar eigenlijk niet zoveel van.  Het is één van de laagste polders in Vlaanderen, circa 1.5 meter onder zeeniveau.  Niet heel diep als je zelf op 5 meter onder zeeniveau woont.

Molen Meetkerke
Molen Meetkerke

Als we in Houtave een kopje koffie hebben gedronken is het ineens flink afgekoeld. Het lijkt dat de zomer weer even voorbij is…

’s Avonds eten we lekker bij een Italiaan aan de jachthaven: “Al Piccolo Mondo”.  Pizza met een wijntje.

Maandag 11 juli

Maandag staat er veel wind uit het zuidwesten, geen weer om verder richting zuidwesten te varen.  We rommelen wat op de boot.

2016 juli be-DSC_3723 2016 juli be-DSC_3736

Aan het einde van de middag lopen we een rondje door de stad.  Blankenberge heeft veel mooie gebouwen, uit de periode van begin 1900, nu bekend als Belle Epoque en Art Nouveau.  Niet alles is even goed onderhouden, maar er zijn zeker veel leuke gevels, met mooie versieringen in geglazuurde tegels.

Dinsdag 12 juli

De wind is flink geminderd, nog kracht 4-5, in plaats daarvan zijn er nu wolken.  We gaan verder naar de volgende haven, opkruisen tegen de wind in, maar wel met de stroom mee.  De volgende haven zal waarschijnlijk verder aan deze kust zijn.

,