Poole


Vanuit de Solent kunt je naar de Engelse Kanaaleilanden (Alderney is de dichstbijzijnde) of verder naar het westen.  De kanaaleilanden liggen voor de Franse kust.   We varen een stuk het kanaal op om te kijken hoever we kunnen komen richting Alderney, maar het blijkt niet bezeild.  We hebben al teveel van de stroom-mee tijd opgesnoept met uit de Solent varen.  Dus gaan we naar Poole, een haven even ten westen van Solent.

Old Harry Rocks bij Poole
Old Harry Rocks bij Poole

Poole ligt aan een grote baai, Poole Harbour, waar je ook op veel plaatsen kunt ankeren.  Maar eerst gaan we naar de stadshaven die in 2004 is gemaakt aan de kade voor de oude stad.  Het is zo’n dure Engelse haven waar 24 uur per dag personeel is.

Sunseeker werf
Sunseeker werf

De haven richt zich ook op superjachten, niet zo gek want de Sunseeker werf ligt aan de andere oever van de rivier.  Het gaat blijkbaar goed met de business, want er zijn veel grote schepen in aanbouw.

Pokestop
Pokestop

Na alle berichten op Facebook en in de krant over de Pokemon rage wil ik nu toch wel eens weten wat dat is.  Ik download de App en snel blijkt Poole vol met Pokemons en Pokemon-zoekers te zitten.  Het is wel een grappig fenomeen, al is de virtual reality nog vrij rudimentair.  Het is inderdaad verslavend.  Voor de telefoon is het wel hard werken, de batterij is in no time leeg.

Lord Nelson Pub
Lord Nelson Pub

Poole zelf heeft zoals de vaargids al beloofde een leuke oude stad, met veel restaurantjes waar we er eentje van proberen.  Er is ook een grote winkel met scheepsartikelen aan de kade.  Engelse winkels zijn heel anders dan Nederlandse: veel voller en rommeliger.  Per vierkante meter lijken en twee of drie keer zo veel spullen te staan.

Ankeren in Poole Harbour
Ankeren in Poole Harbour

Na twee nachten in de haven willen we ook de Poole Harbour (baai) nog ervaren.  We zoeken een ankerplek ten zuiden van Brownsea Island.  Het blijkt dat we aan / in de smalle geul liggen die wordt gebruikt door de rondvaartbootjes die de baai rondvaren.  Het is verder een mooi plekje, maar de baai valt me toch een beetje tegen.  Op de zeekaart zie je een krekengebied dat droogvalt, maar in de praktijk valt er vrijwel niks droog.  Dat komt omdat het getij in Poole heel beperkt is, ook met laag water staat er nog 1 meter water meer dan het nulniveau van de kaart.  Dus je ziet steeds hetzelfde.   Het is wel een rustig plekje om wat te werken en beter weer af te wachten.

Vuurwerk in Poole
Vuurwerk in Poole

Een onverwachte bonus in de avond is een vuurwerkshow in Poole, die ook vanuit de baai goed te zien is.

,