Westerschelde


Donderdag 7 juli

We zijn al een aantal keer in Terneuzen geweest, maar hebben de omgeving nooit verkend. Daar nemen we nu een dag voor. Na een rustige start gaan we tegen de middag op de fietsjes naar de Braakman, een oude kreek waar  nieuwe natuur ontwikkeld wordt. Vast ter compensatie van alle industrie en de nieuwe sluizen rondom Terneuzen.
Het is zo’n 10 kilometer fietsen, eerst over de sluizen en daarna langs chemische industrie.  De grote roestvrijstalen tanks met rode vrachtwagens ervoor zijn niet eens echt lelijk eigenlijk.

Chemie bij Terneuzen
Chemie bij Terneuzen

De Braakman is een groot gebied, met veel wandelpaden en een enkel fietspad. Wij beperken ons tot een fietsrondje met een paar stops. We horen veel vogels, zien er wat minder, maar het is duidelijk dat er veel zit. Omdat het allemaal nog recent is aangelegd komt het een beetje over als een verwilderd stadspark. Maar ja, alle natuur in Nederland is nu eenmaal aangelegd. En dat kan best mooi zijn. We vinden een veld vol met de moeraswespenorchis, een kleine maar hele mooie orchidee.

Elly fotografeert de Moeraswespenorchis
Elly fotografeert de Moeraswespenorchis
Moeraswespenorchis
Moeraswespenorchis

Links de foto van Elly van de Moeraswespenorchis.  Bij de plasjes verderop zitten veel libellen. Sinds een maand heb ik mijn foto aandacht uitgebreid van alleen vogels naar alles wat vliegt: libellen, vlinders en andere insekten als het zo uitkomt. Bij een plasje vallen rode libellen op, het blijken vuurlibellen te zijn. Er zitten er aardig wat, eentje poseert mooi.

Vuurlibel
Vuurlibel

Na het natuurtochtje gaan we winkelen in Terneuzen, boodschappen en klein grut.  Het opvallendste object bij het centrum is een wereldbol gemaakt van plastic afval ter promotie van de plastic recycling.

Plasticrecycling
Plasticrecycling

Vrijdag 8 juli

Vrijdagochtend gaan we tegen het einde van de vloed met de stroom mee naar Breskens. De wind is zuidwest, in de hoop dat de zuidoever van de Schelde net bezeild is, hijsen we de zeilen. Helaas blijkt het, zelfs met de stroom, niet te lukken. We kunnen natuurlijk via Vlissingen zeilen, maar dat kost al snel 3 uur. Dan maar op de motor langs de oever naar Breskens in ruim een uur.  Onderweg zien we zeehonden op de zandbanken langs de vaargeul.

Zeehonden in de Westerschelde
Zeehonden in de Westerschelde

In de haven is het rustig, we krijgen snel een box toegewezen.

In Breskens lijkt niet veel veranderd. De watersportwinkel, de Plus supermarkt, het visrokerij bootje, ze zijn er allemaal nog. Breskens is verder maar een klein plaatsje, er is niet heel veel te zien. De jachthaven en het centrum zijn wel leuk aangekleed met kunstobjecten.

2016 juli nl-IMG_2723-2
Kunst in Breskens

’s Middags fiets ik nog een eindje, naar de Baarzandse Kreek. Op de kaart lijkt het wel een leuk natuurgebied. Daar aangekomen blijkt dat wel te kloppen, alleen is het niet toegankelijk. Goed voor de vogels natuurlijk, maar minder voor de foto’s.

,