Vlieland (maandag 19 juni – donderdag 22 juni)


Maandag is net zo’n mooie dag als zondag, maar om nu weer de hele dag te motoren is ook zowat.  Later in de week is de wind uit de verkeerde richting (noordoost, oost), dus we besluiten een midweekje vakantie op Vlieland te houden.  Vlieland is een leuk eiland: lekker klein, alles fietsbaar (alleen bewoners mogen er met de auto komen), en veel natuur.

Gilbert trekt er regelmatig op uit met de camera om vliegende beestjes te spotten.  Twee nieuwe vlindersoorten voor de collectie, en veel bijtjes. 

Zilveren Fluitje (bijtje)
Zilveren Fluitje (bijtje, ca 6 mm lang)

Bijen zijn best lastig op soort te brengen, met mijn nieuwe bijengids (mooi boek trouwens) bak ik er niet veel van. Gelukkig is er een facebookgroep met vriendelijke mensen die de nodige soorten kunnen benoemen voor me. Maar het is bij bijen (en veel insecten) zo dat je soms de soort alleen kunt bepalen als je het insect kunt ontleden of onder de microscoop leggen.  Opvallend is wederom de diversiteit: ik wist van bijen en hommels, maar er zijn heel veel soorten, die echt heel verschillend zijn als je goed kijkt.

Maandagmiddag fietsen we een rondje samen over het eiland, richting Posthuis.   Daar hebben ze lekkere ijsjes (en ook maaltijden trouwens).  Na het ijsje genieten we van de warme middag bij de Vliehors, naast het militaire terrein. Ze zijn druk aan het oefenen, dus we kunnen daar niet verder.

Strand Vlieland
Strand Vlieland

De rest van de week is het weer niet meer zo zomers, maar meest best wel goed.  We doen het rustig aan, wat fietsen, rommelen en niksen.  En een paar kleine klusjes: de 2e riflijn wat verlengen, wat naaiwerk aan de buiskap en de rits van de huik voorzien van trekkoordjes.

Als je rondrijdt en loopt op Vlieland valt op dat ze veel moeite doen om het eiland kaal te houden.  Bomen worden gekapt, en een groot stuk van het eiland is aan de geiten overgeleverd.   Dat verbaast me eigenlijk, in het buitenland subsidieert Nederland projecten om geiten op de eilanden te helpen ruimen, en zelf introduceren we ze.  Geiten vreten alles kaal, en blijkbaar is dat nu het doel op Vlieland.  Het is wel consistent met wat we in de Kwade Hoek (bij Ouddorp) zagen, waar ook grote stukken kaal zijn gemaakt.  In de Kwade Hoek is braam, duindoorn en wilg weggehaald, op Vlieland gaat het om naaldbomen lijkt het.

Donderdag zouden we weggaan, maar de voorspelling is dat er zwaar onweer komt.  Vooral de Duitse weerdienst dikt dit nogal aan.  We besluiten op safe te spelen en nog een dag te wachten.  Elly maakt een schelpdierketting, en Gilbert gaat een stuk lopen over het strand, totdat de lucht toch echt anders wordt. 

Windering Strand
Winderig strand

Als hij om 3 uur terug komt, is het onweer aanstaande.  De bui is heel kort, maar wel hevig.  De wind trekt even heel hard aan, maar dan wordt het weer rustiger.

,