Reparaties en innovaties


De boot-blog heeft nogal te lijden onder andere activiteiten, min of meer dagelijkse verslagen zitten er niet meer in.  Dit voorjaar hebben we wel weer een hoop gedaan en laten doen aan de boot.  Deels onderhoud en reparaties, maar ook verbeteringen. 

De reparaties vielen wel mee dit jaar, de gebruikelijke revisie van de toiletjes, nieuwe tape, en een nieuwe rits in de huik. Het meest vervelend was nog de reparatie van de luchthappers.  De elastiekjes in de luchthappers waren op. Vervangen van de elastiekjes was niet afdoende, en dan moet je een nieuw binnenwerk bestellen.  Dat kan wel, maar die zijn niet op voorraad.  De antenne kabel voor de radio was helemaal vergaan, daar zit weer een mooie nieuwe op.   Op de foto is Erik Speek daarmee bezig.

Antenne Reparatie
Antenne Reparatie
De innovaties, voor ons dan:

  • Het eerste rif was een doorlopende lijn, maar we hebben nu bij de mast een haak.  Daarmee is het rif veel beter te zetten.  Het lijkt minder veilig, omdat we nu naar de mast moeten om de haak aan te brengen, maar dat moest toch al omdat je het eerste rif niet strak kon trekken zonder de lijn te schavielen.  Dus moesten we altijd kijken hoe ver het precies kon.  Dat hoeft niet meer, en het zeil staat veel strakker.  We kunnen er nu ook mee aan de wind zeilen.
  • De afvoer van het wasbakje in het voortoilet heeft nooit goed gewerkt.  Vorig najaar heeft Olav Cox ondekt waarom, en dit voorjaar heeft Erik Speek de oplossing bedacht.  Het water loopt nu gewoon weg, ongelofelijk na al die jaren.
  • De gasdrukregelaar lekte vaak een beetje en dat losten we op door met de waterpomptang de moer flink vast te zetten.  Nu pas ontdekten we dat we de verkeerde regelaar hadden voor het type fles dat we al die jaren gebruiken, waar we metaal-op-metaal hadden tussen regelaar en fles.  Nu hebben we een gasdrukregelaar met een tuitje, die wel goed is, makkelijk sluit en niet lekt.  Wel raar dat dit nooit is opgemerkt bij eerdere gaskeuringen die we hebben laten uitvoeren door jachtservice Van Swaay.
  • We hebben nu eindelijk een ankerboeitje.  Erg leuk om nu te kunnen zien hoe de boot om zijn anker heen kan drijven met wisselende wind.  En dan weet je ook gelijk dat het anker wel eens los zou kunnen slaan als de wind daarna aantrekt.  Wat we inmiddels ook hebben ervaren.  In de ankerbak hebben we nu rubber matten gelegd, om te voorkomen dat de ketting op het aluminium ligt. 
Ankerboei achter de boot
Ankerboei achter de boot
  • De kraanlijn is nu een val-waardige lijn, voor het geval de grootzeilval ooit breekt onderweg.  Een aanbeveling die al lang stond, en misschien met het ouder worden van de lijnen relevanter wordt. 

Er zijn ook nog niet opgeloste problemen natuurlijk.  Het lastigste probleem, dat nog niet is opgelost, is de verf: de romp binnen is grijs geschilderd, maar die verf houdt niet en bladdert overal los.  Buiten is een deel wit geschilderd, en ook daar zijn steeds meer vochtplekken onder de verf.  Dat is niet goed, want dan gaat het aluminium verder corroderen.  Ooit moeten we daar dus iets mee. Hetzelfde probleem hebben we onder de decking (ons PVC nep-teak), ook daar komt vocht door de naden. 

 

,