Das Letzte Kleinod


Stralsund is een mooie stad, met een mooi gerestaureerd oud centrum.  Wat voor mij ook leuk is aan Stralsund is dat de techniek van de havens en spoorwegen overal aanwezig is.   Bij een draaibrug die nu inmiddels electrisch wordt bediend, is ook het wormwiel van klassieke aandrijving nog aanwezig.

Wormwiel
Wormwiel

De pier waar wij aan lagen met de boot kijkt aan de ene kant uit op het toeristische centrum, en aan de ankere kant op het havenbedrijf. Daar is veel overslag activiteit tussen rail en scheepvaart.  Op het terrein worden de wagonnen met kleine rangeerlokjes heen en weer gereden.

Rangeren op het haventerrein
Rangeren op het haventerrein

Vrij snel nadat wij aankwamen, arriveerde de trein van ‘Dat Letzte Kleinod’, een activitische Duitse toneelgroep die vanuit hun trein voorstellingen op locatie verzorgen. Op hun Duitse homepage figureert die trein prominent, op de Engelse homepage staan de mensen.  Leuk detail.

Das Letzte Kleinod
Das Letzte Kleinod

Met deze toch wel bijzondere trein rijden ze Duitsland door, wij treffen hen volstrekt toevallig hier.  De voorstelling hebben we alleen van afstand gezien, maar ik kon het niet laten om foto’s te maken van het vertrek van hun trein op de oude spoorbrug naar de haven.

Vertrek over de spoorbrug
Vertrek over de spoorbrug

Een activiteit als deze trekt de interesse van treintjespotters.  Al twee uur voordat ik de foto hierboven heb gemaakt was er activiteit rondom de loc, met de bijhorende treinspotters.

Treinspotters (links) en security (rechts)
Treinspotters (links) en security (rechts)

 

, ,