Lauterbach – Wieck (donderdag 13 juli – vrijdag 14 juli)


Voor donderdag wordt voorspeld dat de regen ophoudt. We besluiten naar Wieck te gaan, de haven van de Hanzestad Greifswald. Het is 16 mijl varen, een kleine drie uur. ’s Ochtends is het nog zwaar bewolkt en vochtig, maar als we rond 11 uur vertrekken breekt de bewolking.

Klassiek zeiljacht
Klassiek zeiljacht

Er staat een mooie zeilwind van ca 15 knopen, halve wind voor onze koers. Het is een beetje veel wind voor een eerste test van het grootzeil, dus we varen het traject op de genua. Dat gaat uitstekend, we lopen nog rond de 6 knopen. Het is niet druk op de Greifswalder Bodden, maar we moeten toch nog een paar keer uitwijken voor andere zeilboten. Dat komt vooral omdat het water wel groot is, maar er vanwege ondieptes lang niet overal gevaren kan worden.

Aan de kade in Wieck
Aan de kade in Wieck

De wind is zo gunstig dat we op het zeil door de geultjes naar de haveningang van Wieck kunnen. Wieck is bij zeilers bekend vanwege het leuke bruggetje (die Holländer Brücke). Op het hele uur opent de brug voor de doorvaart naar Greifswald. Wij zijn er net voor de opening van twee uur, maar besluiten in Wieck te blijven. We kunnen aan de kade liggen, voor de kermis en rommelmarkt die wordt opgebouwd op de kade. In eerste instantie liggen we niet naar de zin van de havenmeester, dus we verleggen de boot 50 meter. Als ik daarna wil afrekenen kan dat niet: vanwege de kermis mogen er geen boten liggen. Maar omdat de kermis nog niet begonnen is, mag het wel, alleen mogen we niet betalen. Ook goed. Het is voor ons in elk geval maar voor een nacht, we liggen naast een roestende stalen kademuur, niet ideaal voor onze aluminium boot.

Stormvloedkering Wieck
Stormvloedkering Wieck

De haven van Wieck is opgeknapt sinds onze vaarwijzer is verschenen (2009). Er is een nieuwe stormvloedkering gemaakt, en de kade is helemaal opgeknapt. Een deel van de kademuren is ook vernieuwd, alleen het stukje waar wij liggen nog niet dus.

Na aankomst lopen we naar Greifswald, de grotere Hanze stad die 5 kilometer landinwaarts ligt. Het is een wandeling langs het havenkanaal. Greifswald heeft meer en grotere jachthavens van Wieck, en ook in Greifswald is het een en ander gedaan sinds onze vaargids is verschenen. Er is een lange kade waar je als passant (ook) terecht kunt, grotendeels naast een nieuwe woonwijk. Er is flink gesaneerd zo te zien.

Marktplein Greifswald
Marktplein Greifswald

Het centrum van Greifswald is mooi. Wat opener dan Stralsund, met veel mooie panden in heel verschillende bouwstijlen. Er is heel veel opgeknapt, en er wordt ook hard gewerkt aan de nodige panden, inclusief aan de twee grote kerken. Er zijn veel terrasjes, winkels en Eiscafe’s, je kunt overal ijs kopen. Dat is overal zo, Duitsers hebben iets met ijs. We eten wat op de markt, lekker in de zon, voor we weer teruglopen naar de Wieck

Vrijdag 14 juli

’s Ochtends verken ik Wieck nog even. Tot mijn verbazing staan er achter de rij panden aan de haven mooie oude rietgedekte huizen. Veel landelijker en mooier dan je verwacht vanaf de havenboulevard.

Straatje in Wieck
Straatje in Wieck

Ook bijzonder is de kerk, waar het dak helemaal met zonnepanelen is bedekt. Op een kerk had ik dat nooit eerder gezien.

Kerk met zonnedak
Kerk met zonnedak

De kermis en het vermaak daaromheen worden verder voorbereid. Al vroeg komt er iemand vragen of we toch wel voor 12 uur weg zijn, want hij moet met zijn vissersboot aan de kade voor het feest losbarst. Dat beloof ik.

,