Stralsund – Lauterbach (maandag 10 juli – woensdag 12 juli)


Na een lange stop in Stralsund is het de hoogste tijd om verder te gaan.  We tanken 211 liter diesel, genoeg om weer meer dan 40 uur op de motor te varen.  

Ziegelgabenbrücke
Ziegelgabenbrücke

De Ziegelgabenbrücke opent om 12:20, we gaan dan met de meute mee.  

Direct na de brug ligt aan de rechteroever de Volkswerft van Stralsund, met een hele grote kleurrijke hal.  De werf heeft ook veel eigenaren gehad, met name de laatste jaren.  Inmiddels is de werf in Chinese handen.  Volgens wikipedia maken ze containerschepen, schepen voor offshore werk en spullen voor windparken. 

Volkswerft van Stralsund
Volkswerft van Stralsund

We gaan naar Lauterbach, volgens onze vaargids een leuke stop aan de zuidkant van Rügen.   De tocht voert door een smalle geul en daarna over de open Greifswalder Bodden.  Helaas hebben we net een dag met oostenwind gepakt, dus veel te zeilen valt er niet.

Als we dinsdag wakker worden is het zomer.  Zonnig en lekker weer, we kunnen in de kuip ontbijten met de verse broodjes van de haven.  We gaan vandaag de omgeving verkennen.  Eerst met de fiets naar Putbus, een plaats die bekend is door de vele statige witte gebouwen.  Onderweg zien we een bijzonder huis…

Blikvanger
Blikvanger

Putbus is gesticht in 1810, en de kenmerkende gebouwen stammen meest uit de periode 1830-1860.  Echt knus is het niet, het was meer om te pronken voor de prins van Putbus waarschijnlijk.

Witte panden aan het Circus van Putbus
Witte panden aan het Circus van Putbus

Vanuit Putbus gaan we met Rasender Roland, een stoomtreintje dat het zuidoosten van Rugen bedient.  We zijn nogal vroeg op het station, omdat ik niet had gezien dat de trein in Putbus een half uur stopt. In die tijd kunnen ze een andere stoomloc voor de trein plaatsen.  Het is allemaal erg arbeidsintensief.

Werk aan de stoomloc
Werk aan de stoomloc

Wij gaan naar Jagdschloss Granitz, een slot waar de prins van Putbus zijn relaties kon vermaken. Nu is het een museum.  Ik realiseer me dat ik erg weinig van de roerige Duitse 19e eeuw weet.  In Nederland gebeurt er dan niet zo veel, maar in Duitsland des te meer.

Paardentram naar het slot
Paard en wagen naar het slot

Het Jagdschloss ligt op het hoogste punt van Rügen, vanaf het stationnetje moet je nog een kilometer lopen.  Of je kunt je laten brengen.  Wij lopen, dan zie je onderweg ook nog wat.  Zoals deze wesp, wellicht een schoorsteenwesp?

Wespensoort
Wespensoort

Het slot zelf ligt op het hoogste punt van de heuvel.  De toren midden in het slot is later toegevoegd om een mooi uitzicht te hebben over heel Rügen.  Het kasteel is als museum opengesteld. Jammer is wel dat er van de oorspronkelijk inrichting niks is overgebleven, het is allemaal een keurig en informatief museum maar een beetje steriel vind ik.

Jagdschloss Granitz
Jagdschloss Granitz

Als we na de bezichting van het kasteel naar het schema van de trein kijken, zien we dat onze volgende trein over 2 uur gaat.  We besluiten dan eerst maar te eten in de slottuin.  Dat pakt goed uit: de dreigende lucht breekt open en het eten is goed.

Rasender Roland
Rasender Roland

Met de stoomtrein gaan we terug naar Putbus, en vandaag met de fiets terug.  Van de heuvel af zijn we snel terug in Lauterbach. De dreigende regen blijft grotendeels uit.

Na de mooie dinsdag valt de woensdag nogal tegen.  Het gaat rond half twaalf regenen, en dat dat gaat de hele dag door.  Geen slagregens, maar wel constante neerslag uit een grijze vrijwel windstille lucht.  Voor de regen lukt het me nog om bij de plaatselijke werf 50 kogeltjes te kopen voor de mastkarretjes, voor 1 euro per stuk.  In een karretje gaan er 45, dure hobby dus om ze kwijt te raken.

Dauerregen
Dauerregen
,