Wolgast – Krummin (17 juli – 19 juli)


Maandag 17 juli

Als ik wakker word is de lucht strak blauw. Tegen acht uur haal ik vers brood en doe ik nog een rondje stad om wat foto’s te maken met zonlicht.  In de tussentijd klopt de havenmeester op de boot voor de nota.  Dan is hij dus te vroeg.  Een uurtje later komt hij opnieuw langs, dan ben ik weer terug.

Bootjesverhuur in Wolgast
Bootjesverhuur in Wolgast

In de vaargids wordt Krummin aangeraden als een leuk haventje.  Als we het googlen maken ze trots reclame voor hun nieuwe douche en toiletgebouw, dat er inderdaad erg mooi uitziet op de foto’s.  Bovendien hebben ze een wasmachine en droger volgens de website.  Dus Krummin is de volgende bestemming, op zo’n 7 mijl van Wolgast.    We volgen het vaste recept: met de motor de haven uit een stukje tegen de wind in, en verder met de genua  op het gemakje naar Krummin.  Met de westenwind is alles weer bezeild.

Steiger in Krummin
Steiger in Krummin

Als we in Krummin aankomen ziet het er anders uit dan we ons voorstelden.  De douche is heel mooi, maar de steigers zijn bijzonder.   Er zijn twee steigers met palen, boxen dus.  De afstand tussen de palen is per box verschillend, dus we moeten inschatten of we passen.  De eerste box die we proberen is duidelijk te smal.  De tweede past wel.  Als we achteruit de box invaren staat er een heel ontvangstcommittee om onze lijnen aan te pakken.   Achteruit invaren is not done in deze haven merken we, we zijn de enige.  De steiger is ook zo hoog dat je makkelijk vanaf de boeg kunt afstappen.

Havenrestaurant Krummin
Havenrestaurant Krummin

Het havenkantoor / cafe / restaurant is aan het einde van de steiger.  We worden vriendelijk ontvangen, en er nogmaals op gewezen dat we net zoveel en zolang mogen douchen als we willen.  En inderdaad is er een wasmachine.  Op de steigers is gratis water en stroom.

De wasmachine is ook weer bijzonder, een programma duurt bijna drie uur.  Gelukkig droogt de was wel goed, waardoor Elly toch nog twee trommels was kan draaien en verwerken.  Morgen verder.

Grauwe Klauwier
Grauwe Klauwier

Gilbert fietst nog een klein eindje langs de oever van de Krumminger Wiek, de inham waar Krummin aan ligt (verrassend hè?).   Aan de kant van de Wiek is een brede rietkraag, aan de landkant landbouwgrond.  Allemaal niet heel speciaal.  Wel leuk dat ik onderweg een jonge grauwe klauwier spot.

Dinsdag 18 juli.

De dag begint met wolken.  Ik maak teksten voor de website en werk een beetje, en daarna maak ik het dek van de boot weer een keer schoon.   Elly gaat verder met de was, en maakt de boot aan de binnenkant schoon.

Het restaurant in de haven rookt vandaag zalm.  Het lijkt dat het havenbedrijf vooral leeft van fietsers die langskomen om een hapje te eten.  Het ruikt erg lekker, maar wij hebben al veel proviand ingeslagen, dus deze ronde slaan we over.

Weg naar Krummin
Weg naar Krummin

In de loop van de dag wordt het weer gestaag beter.  ’s Middags ga ik een rondje fietsen op zoek naar vogels, vlinders en wat er verder vliegt.  Dat levert een flink aantal leuke foto’s op, waaronder een nieuwe vlindersoort voor de collectie.

Zweefvlieg
Zweefvlieg

Ook mooi, maar moeilijker op naam te brengen, zijn de vele soorten zweefvliegen die er zijn.  Je vindt ze ook in Nederland, een deel van de bijen en wespen die je als leek ziet zijn zweefvliegen.  Ze meest heel klein, en erg fotogeniek vind ik.  Je kunt ze herkennen aan het feit dat ze stil in de lucht hangen rondem planten.

Woensdag 19 juli

De dagen begint volstrekt windstil, het water is compleet vlak en de windmeter geeft 0.0 knopen wind aan.  Dat klopt helemaal. 

Windstille ochtend
Windstille ochtend

Om half acht komt de wind dat ineens, met een hele rustige windkracht 3 overigens.  Een mooi windje om ons naar de volgende brug te laten drijven.

 

,