Helgoland – Stellendam (vrijdag 11 – maandag 14 augustus).


Donderdag 10 / vrijdag 11 augustus: Helgoland – Vlieland

Het plan is om vandaag naar Borkum te varen, een tocht van 70 mijl. De voorspelling is een noordenwind van zo’n 10 knopen. Niet super, maar wel goed voor een rustige tocht. Van 7 uur tot half twee zeilen we, maar dan gaat toch de motor even bij.

Vertrek Helgoland
Vertrek Helgoland

Als Elly de havengidsen bestudeert ontdekt ze dat Borkom officieel geen ruimte heeft voor jachten langer dan 12 meter. Ik had de kleine lettertjes niet gelezen, alleen andere zeilers gesproken, en niemand had dat genoemd … na enige discussie besluit ik om ze te bellen. De lengte is geen probleem maar de haven is wel vol. Wat nu?

Elly’s eerste reflex is om dan maar te stoppen in Norderney (waar we op dat moment nog in de buurt zijn). Maar ik zou liever een nacht doorvaren naar Vlieland, nu het weer rustig is en de wind niet al te fout. Volgens de website van de haven heeft Vlieland donderdag plaats, maar is het vrijdag vrijwel vol. Uiteindelijk gaan we voor Vlieland.

Zonsondergang boven de Wadden
Zonsondergang boven de Wadden

We worden beloond met een snel stuk goede-wind-stroom-mee richting Borkum. Als Elly naar bed gaat, zijn we in Nederland, voorbij de Eemsmonding. ’s Nachts valt de wind af en toe weg, dus het wordt een mix van motoren en zeilen. Niet zo erg, dan heb je tenminste wat om handen. Het is verder erg rustig, ik hoef geen enkele keer uit te wijken, de zee is vrijwel leeg. Het moet ook langzaam gaan, want we willen rond 9 uur in de haven van Vlieland zijn, als de eerste mensen weer al weg zijn.

Als we ’s ochtends aankomen is Vlieland volgens hun website vrijwel vol. We proberen het toch maar, en Elly spot gelijk een lege box. Een hele mooie plek in een vrijwel volle haven. Zeer tevreden leggen we aan. We zijn 25.5 uur onderweg geweest, waarvan we 6 uur op de motor hebben gevaren. Niet zo’n gekke score voor dit traject.

Bloeiende Heide op Vlieland
Bloeiende Heide op Vlieland

De rest van de ochtend doen we het rustig aan: ruimen, douchen en koffie. ’s Middags doen we een fiets- en boodschappen rondje.  Een opvallend verschil met onze stop op de heenweg is dat nu de heide volop in bloei staat. 

We eten frites van de snackbar en gaan vroeg ons bed in.

Zaterdag 12 augustus

Vandaag wordt een regen en wind dag voorspeld, en die voorspelling komt uit, dus we blijven op Vlieland.  Elly verschoont het bed en maakt schoon, Gilbert werkt en fietst nog een klein rondje.  We hebben geen foto’s gemaakt, daarom van vandaag een werk-impressie.

werk
werk

In de haven is het gezellig druk.  Alle boten zijn van passanten zoals wij, dus bemand, en dat geeft een heel andere sfeer dan in een ‘gewone’ jachthaven waar de eigenaren van de meeste boten niet aan boord zijn.  

Zondag 13 augustus

De voorspelling voor zondag en maandag is mooi weer, met niet al te veel wind.  Wel een noordelijke wind, dus misschien kunnen we er toch wat mee.  We delen de thuisreis op in twee delen: Vlieland – IJmuiden (70 mijl), en IJmuiden – Stellendam (54 mijl).

Voor het vertrek en Vlieland zetten we de wekker om 6 uur, zodat we met de laatste ebstroom het zeegat uit kunnen varen.  Dat werkt goed, er is een mooie wind en we hebben inderdaar stroom mee.

Vuurtoren Texel
Vuurtoren Texel

Rond 10 uur wordt de wind minder, en moet de motor bij.  Tussen 10 en 12 probeer ik nog te zeilen, maar plat voor de 6-8 knopen wind met stroom tegen wordt niks.  Dus gaat de motor aan varen we op de motor naar IJmuiden.  Het voordeel daarvan is dat het aan boord windstil is, we varen even hard als de wind waait.  Mooi dus om van de zon te genieten en aan ons kleurtje te werken.

Haven IJmuiden
Haven IJmuiden

We leggen om 18:30 aan in IJmuiden.  De haven lijkt niet zo leeg als tijdens ons vorige bezoek, maar er zijn nog steeds heeeel veel lege boxen.

Maandag 14 augustus

Maandag vertrekken we niet zo vroeg, rond half 10.  De timing is nu zo dat we stroom mee hebben bij de Maasvlakte, dat is de plek waar de stroomsnelheid het hoogste is.

De voorspelling van KNMI is dat de wind eerst zuid-oost 3 is, en later variabel.  Zuid-oost 3 is ideaal voor een rustig zomertochtje.  Maar op zee waait het amper, dus we beginnen op de motor.  Al gaande komt er toch wat wind.  In de buurt van Scheveningen krijgen we stroom mee, en er komt ook wat wind.  Tussen 1 en 5 uur zeilen we het grootste stuk.

Zeehond
Zeehond

We zien een bruinvis naast de boot, en snel daarna duikt een zeehond op achter de boot.  Hij volgt ons even en gaat dan weer verder.

Bij het passeren van de Maasmond is het druk met containerschepen.  We kunnen er  tussendoor, en dankzij de AIS is het ook niet moeilijk, maar het blijft indrukwekkend.  Het is allemaal wel strak geregeld, ook zeilboten zoals wij moeten zich melden met hun intenties: oversteken of de haven invaren.   En als er risico’s zijn, wordt je opgeroepen, ‘wilt u achter de tanker langsvaren’, of ‘het containerschip vaart achter u langs’, houdt u koers en snelheid vast’.

Containerschip voor Tweede Maasvlakte
Containerschip voor Tweede Maasvlakte

De controle is er niet alleen bij de Maasmond, we horen onderweg ook een oproep aan een schip dat over een voormalige minutiestortplaats is gevaren.  Sinds een aantal maanden is dat blijkbaar verboden.  In plaats van een waarschuwing levert het gelijk een proces verbaal op.  Het heeft ook nadelen om je AIS aan te hebben staan… Gelukkig zijn wij altijd braaf, maar deze man was zich ook niet bewust van het verbod.

Als we ons voorbij de Maasvlakte laten drijven op de stroom zien we een groepje van zeker 4 bruinvissen achter de boot.  

Nu zo dichtbij de thuishaven zetten we motor aan voor de laatste 2 uur naar de sluis. Elly bakt broodjes, zodat we voor de sluis even wat kunnen eten.

Sleepboot met casco kotter
Sleepboot met casco kotter

Als we bij de sluis aankomen, gaan de deuren net dicht maar een ‘rondje’ duurt niet zo lang.  We moeten nog even wachten voor een sleepbootje en casco van een kotter naar binnen heeft gemanoeuvreerd, en dan mogen we ook.

Om kwart over acht liggen we in de box.  Onze buurman helpt met de lijnen, en daarna wisselen we ervaringen en dromen uit.

,