Zonnenpanelen en de bovenbazen


Het was er nooit van gekomen om zonnepanelen te laten plaatsen, maar inmiddels is het betaalbaar.  En je kunt nu je geld beter uitgeven, het wordt alleen maar minder waard.

De eerste keuze is om te kiezen voor een grote organisatie om alles te regelen, of zelf te kiezen een lokaal (klein) bedrijf. Je kunt bij veel grote bedrijven terecht zoals je energieleverancier, Coolblue en Eigen Huis.  Het leek me een heel proces wat ik makkelijker kon uitbesteden aan een ervaren organisatie. Dus koos ik voor Eigen Huis. Achteraf zou ik dat niet aanraden, en ik zal uitleggen waarom.  Ga vooral naar een plaatselijke leverancier die je in ogen kunt kijken.

ZonnepanelenWe hebben voor de actie van Eigen Huis dit voorjaar gekozen. Het leek me moeilijk om zelf een “betrouwbare partij” te vinden, dat was Eigen Huis al.  Het zou niet slecht zijn, maar ook niet speciaal modern of zo.  In zekere zin lukte dat ook wel, het werkt, maar het proces is best slecht en frustrerend.  Ik zal uitleggen waarom.

Het voortraject begint met een reclame webinar waar hun aanbod wordt uitgelegd.  Hoe ze werken met een “betrouwbare partij Greenchoice”, hoe ze ter plekke komen voor een schouwing, waarna een plan voor ons wordt gemaakt.  In de praktijk is het gewoon sales, bij vragen kan je een call-center bellen met verkopers.  Het lukt ons op enig moment een goed gesprek te hebben, maar vervolgvragen kan eigenlijk niet.  We hebben de begrote call gebruikt.  We moeten het contract maar tekenen, dan gaat het proces verder.

Een schouwing is er niet geweest voor deze handtekening, en daarna ook niet.  Ze hadden namelijk een onder-aannemer die dat zouden doen, Sunaware.  Maar Sunware mocht geen schouwing van Greenchoice doen, het immers standaard.

Inmiddels hadden we geleerd van de Greenchoice sales dat we een 3-fase aansluiting moeten laten aanleggen.  Maar het contact met de energie leverancier verzorgen ze niet, dus de afspraak moeten we zelf maken.  Voor of na hun werk is dan een logische vraag.  Dat kan niemand me vertellen.  De secretaresse van Sunaware kan er niet achterkomen.  Ze besloot dat we moeten de zonnepanelen eerst moeten laten doen.  Eindeloos bellen, en weinig of geen informatie uit de call-center uit het eerste proces stap met Greenchoice komt door.

Er is dus geen schouwing door Eigen Huis noch door Greenchoice noch Sunaware, maar hun informatie zegt dat we verantwoordelijk zijn van de geschikheid en status van het dak. Door ervaring wijzer geworden zoeken we een plaatselijke dakdekker, Zundorf Daktechniek. Hij komt snel om te kijken, repareert een lekje en raadt aan voor de komende 25 jaar echt het dak te laten vernieuwen. Dat doet hij een paar weken later voor ons.  Dat kost meer dan de zonnepanelen.  Maar we kunnen hem zeker aanraden.

Op de dag waar de Sunaware een team zou sturen, blijkt dat zij de klus hebben uitbesteed aan ZZPers.  De twee beste mensen hebben foute informatie over onze installatie meegekregen.  Na twee uur bellen concluderen ze dat de goede spullen hebben meegekregen, maar hun specificatie van Greenchoice klopte niet.  Door ervaring wijzer geworden wachten ze met uitpakken.  Ze werken hard met twee man, maar als het donker is, zijn ze doodmoe en niet klaar.  Alles in een dag kan überhaupt niet. Maar door een kip en ei probleem kan het niet in een dag.  De energiemaatschappij kan pas langs komen als er een nieuwe meterkast is.  De ZZPers kunnen pas de zonnepanelen aansluiten als er een 3 fasen aansluiting is.

De volgende afspraak komen de ZZPers langs om hun resterende werk doen.  Een korte dag, bij elkaar nu 4 mandagen.  Nu kan de energiemaatschappij langskomen, en daarna komen de ZZPers weer.  De zonnepanelen doen en leveren stroom, maar de metingen over de stroom met een App ophalen lukt niet.  Greenchoice zou ons helpen zeggen de ZZPers.

Greenchoice wilde ons pas helpen nadat we hebben getekend voor correcte werking, en nog voor veel meer.  Het document van Greenchoice dekt hen af, maar helpt mij niet.  Het geeft aan dat de relatie tussen Sunaware en Greenchoice en de ZZPers niet op vertrouwen.  Dus klagen bij Greenchoice, maar die reageren niet.

Gelukkig geeft Eigen Huis rechtshulp voor haar leden.  Zoals aan mensen zoals wij die een gratis lidmaatschap krijgen.  Een e-mailtje van hen brengt beweging.  We krijgen nu een handleiding, zonder handtekening.  Het helpt niet voor het technische probleem.  En Greenchoice neemt de telefoon niet op.  Maar ze beloven wel dat de ZZPers weer langskomen.  Door ervaring wijs geworden “weken de ZZPers een contact los” bij de leverancier van converter, die hen en dus ons snel kunnen helpen.  We tekenen het contract van Greenchoice.  Een door hen getekende versie heb ik nooit gezien.  Dat komt misschien nog.  Het bewijst dat het document intern is voor Greenchoice en de ZZPers, niet voor ons.  Moet ik nog naar vragen naar een exemplaar.

Dus de ShinePhone App meldt het opgeleverde vermogen in kWh.  De App praat niet met onze converter, maar met de Growatt website van de Chinese leverancier.  We weten inmiddels dat hun service best vaak uit de lucht is, als het werkt gedurende meer dan 90% van de tijd is het veel.  In de betrouwbaarheids-maten praten ze over >90%, >99% (2 9s), >99.9% (3 gs) tot wel 99.999%, ofwel ‘5 nines’.  Niet erg goed dus, maar het maakt niet uit voor de stroom.  En uiteindelijk halen ze wel alles op, één of twee dagen later. En de mogelijkheden van de Growatt website qua account beheer (nieuw password) zijn beter.

Bent u tevreden over Eigen Huis?  Nee.

Ik moet denken aan een verhaal van Maarten Toonder, De bovenbazen waarin Ollie B Bommel wordt ingewijd in het grootkapitaal.  Lees de samenvatting op Wikipedia.  De clue is dat de rijken rijker worden, en dat de risico’s gaan naar kleine lieden:

Het echec is niet goed voor de reputatie van OBB. Het experiment kostte 2 miljard florijnen. Secretaris Steenbreek krijgt instructies inzake de crisis in de DDT. De mechanische spinnen kunnen wel verbeterd worden, maar zijn dan te duur om op de markt te brengen. Bij de Rommeldamse bank laten ze op bevel van heer Steenbreek de DDT imploderen. DDT trekt nu al het geld aan van de kleine beleggers en ook bediende Joost is getroffen.

Veel van de problematiek is in 1963 beschreven, bijzonder actueel.

De overeenkomsten?  Ik denk dat zo gaat. Let wel dit is mijn indruk, ik heb geen onderzoek gedaan, alleen gezien hoe het ons ging. Eigen Huis heeft geen risico; ze investeren in hun vergelijkend onderzoek en innen een percentage van de omzet van Greenchoice. Geen risico voor Eigen Huis.  Greenchoice lijkt heel weinig medewerkers te hebben.  Ze werken met inhuurkrachten van een callcenter, en derden om het echte werk te doen, Sunaware bij ons. Geen risico voor Greenchoice. Sunaware blijkt dan ZZPers in te huren. Ik denk dat ze inschrijven of zo bij Sunaware.  Geen risico voor Sunaware.

Greenchoice werkt met de ZZP-tijd alsof ze gratis zijn. Ik vermoed dat Greenchoice de grootste merge pakt, en met contracten zich afdekt.  Sunaware krijgt niet veel, en de ZZPers krijgen alle risico’s. Zoals vier keer langskomen moeten komen onder andere omdat Greenchoice geen schouwing doet en uberhaubt heeft regie neemt.  En wij betalen de rekening aan Kieszon, een andere BV onder Greenchoice denk ik.

Voor iets wat niet heel erg standaard is qua installatie, zou ik het met een plaatselijk aannemer doen. Iemand die je in de ogen kunt zien.

Ik krijg nu een nieuwe laadpaal bij een nieuwe auto. De dealer had een aanbod om door een grote energiebedrijf een laadpaal te laten aanleggen.  De dealer vertelde dat het energiebedrijf dan lokale partijen zou zoeken.  Ik kreeg een déjà vu.  Dus iemand met kennis van zaken van een lokaal bedrijf is langs geweest, en heb ik bij hem een laadpaal besteld.  De afspraak staat voor eind van de maand, en ik verwacht dat het in 1 dag kan.  Ik weet niet of het beter wordt, maar het is wel met menselijk contact, zonder call-cetra of partijen percentages pakken voor hun naam.

Al met al was het meer werkt dan ik dacht, al ben ik zelf nooit het dak op geweest.